Αρχείο

Δώρο στο Φανάρι η Μητρόπολη Φιλίππων; Δύο υποψήφιοι για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις από φιλο-φαναριώτικες έδρες

Του Άγγελου Ρούσσου

Ένα πλήθος ερωτημάτων δημιούργησε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου σχετικά με τους υποψηφίους για τις χηρεύουσες Μητροπόλεις Σταγών & Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου. Πλήθος ερωτημάτων τα οποία συγκεντρώνονται μονάχα σε μια έκδηλη απορία: "Δωρίζει" η Εκκλησία της Ελλάδος την Μητρόπολη Φιλίππων , η οποία ειρήσθω εν παρόδω ανήκει στις "Νέες Χώρες", στο Φανάρι για να μην υπάρξει σύγκρουση;

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, ερωτηθείς μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Ν.Ψυχικού για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, συγκεκριμένα δήλωσε τα ακόλουθα:

"Τόσο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων,Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά,οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο."

Δύο υποψήφιοι λοιπόν προερχόμενοι από τις Μητροπόλεις των οποίων οι επικεφαλείς Ιεράρχες, Χρυσόστομος και Ιγνάτιος, έχουν στενότατη σχέση με το Φανάρι και αποτέλεσαν και το εν τοις πράγμασι "γραφείο τύπου" του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περσινή Σύνοδο της Κρήτης.

Επίσης είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος βγαίνει και δηλώνει ανοιχτά προτίμηση υπερ υποψηφίων, ουσιαστικά παρατυπώντας! Είναι κοινό μυστικό πως όποιον στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος βγαίνει και Μητροπολίτης και ουδείς τολμά να αντιλέξει εντός της Ιεραρχίας για αυτό και οι τελευταίες εκλογές νέων Ιεραρχών έχουν γίνει με ποσοστά.... Σαντάμ, κάτι που δεν τιμά την συνοδικότητα.

Επιπλέον η προτίμηση του Αρχιεπισκόπου για την Μητρόπολη Φιλίππων έρχεται σε αντίθεση με την εκδηλωμένη επιθυμία της κοινωνίας της Καβάλας που έχει στοιχιστεί πίσω από τον Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο και ήδη κύκλοι της τοπικής κοινωνίας μιλούν για "ωμή και εξωθεσμική παρέμβαση".

Γιατί όμως ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε δύο πρόσωπα από φιλο-φαναριώτικες μητροπόλεις; Θέλει να αποφύγει την επικείμενη σύγκρουση;

Εγκαίρως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε κρούσει τον κώδωνα για τις διαθέσεις του κ. Βαρθολομαίου με τη διπλή επίσκεψη του μέσα σε λίγες μέρες σε Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Θέλει επομένως ο Αρχιεπίσκοπος να τον προλάβει πριν υπάρξει καμιά δήλωση εκ μέρους του κ. Βαρθολομαίου και μετατραπεί η υπόθεση σε....Σικάγο; Σαν όσα συμβαίνουν εκεί στην Μητρόπολη;

Πάντως πως υποβόσκει μια κόντρα άλλοτε με το ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά αλλά και πιο πρόσφατα με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τους υπαγόμενους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Αγιορείτες και τις μετακινήσεις τους είναι το μόνο βέβαιον!

Ο χρόνος θα δείξει....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ