Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Σε επιφυλακή τα αμερικανικά κατασκοπευτικά "Cobra Ball" (βίντεο)


Έντονη αεροπορική δραστηριότητα χαρακτηρίζει την περιοχή πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου μετά τις δηλώσεις του Κιμ Γιόνγκ Ουν για επικείμενη νέα δοκιμή βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό. Τις τελευταίες ημέρες, οι ερασιτέχνες που παρακολουθούν τις αεροπορικές συχνότητες και την εναέρια κυκλοφορία έχουν εντοπίσει την παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών “ειδικών αποστολών”, όπως τo RC-135S Cobra Ball (61-2663) με χαρακτηριστικό κλήσης ”Ronin 80”.

Εφοδιασμένα με ένα πλήθος -άκρως απόρρητων κατά κανόνα- αισθητήρων και συσκευών, τα κατασκοπευτικά RC-135S της αμερικανικής Αεροπορίας είναι τα αεροπλάνα που παρακολουθούν τις πυραυλικές δοκιμές των “άλλων”, καταγράφοντας τις κεφαλές των πυραύλων στο τελικό στάδιο επανεισόδου τους στην ατμόσφαιρα. Μετασταθμεύοντας από την αεροπορική βάση Offut στην Νεμπράσκα όπου εδρεύουν, οι “κατάσκοποι” της 45ης Μοίρας Αναγνώρισης πετούν σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Ένα πανίσχυρο ραντάρ στην δεξιά πλευρά της ατράκτου φροντίζει γι' αυτό, σε συνδυασμό με κάμερες (υπερύθρων και μη) που καταγράφουν την πορεία των πολεμικών κεφαλών. Τα Cobra Ball ξεχωρίζουν από τα άλλα “ειδικά” αεροσκάφη της αμερικανικής Αεροπορίας από την αντιθαμβωτική μαύρη επιφάνεια της δεξιάς πτέρυγας που περιορίζει τις αντανακλάσεις και επιτρέπει ευκρινέστερες φωτογραφίες.

Βεβαίως, επισημαίνεται ότι το “Ronin 80” κατέστη δυνατό να εντοπιστεί επειδή το πλήρωμά του είχε τους πομποδέκτες (transponders) του αεροσκάφους ανοικτούς. Στην περιοχή όμως πετούν και άλλα αεροπλάνα που τους έχουν κλειστούς. Γιατί μερικές αποστολές γίνονται καλύτερα... “διακριτικά”.

Δείτε το ειδικά εξοπλισμένο κατασκοπευτικό "Cobra Ball" σε μια από τις επισκέψεις του στην βάση Kadena, στην Οκινάουα, στο ακόλουθο βίντεο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ