Ιστορία

Αυτό είναι το «χαμένο» φιλμ από την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία την D-Day (βίντεο)


Ένα μοναδικό οπτικό υλικό από την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία αποκαλύπτει την φρίκη των πρώτων ωρών της τιτάνιας προσπάθειας για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Δραματικές σκηνές που δείχνουν Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες να αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας μέσα από ένα χαλάζι γερμανικών θεριστικών πυρών, βομβαρδιστικά της RAF και της USAAF να χτυπούν ανελέητα γερμανικούς στόχους στο έδαφος ή πλάνα με Γερμανούς αιχμαλώτους για την ενίσχυση του ηθικού των Συμμάχων είναι μερικές από τις εικόνες που κατέγραψε ένα φιλμ το οποίο γυρίστηκε τον Ιούνιο του '44 κατά διαταγή του Ανωτάτου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, Στρατηγού Αϊζενχάουερ.

Ο “Ike” ήθελε να δείξει την ηρωϊκή προσπάθεια των συμμαχικών δυνάμεων στην “Μεγαλύτερη Ημέρα του Πολέμου”, όπως αποκάλεσαν την D-Day, για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Ναζί. Σκηνές θάρρους και φρίκης, σκηνές που θύμιζαν την κόλαση στην αρχή της ταινίας “Saving Private Ryan” αλλά και πλάνα που ενέπνεαν ελπίδα για την τελική νίκη περιλαμβάνονται στο φιλμ που ανακάλυψαν και αποκατέστησαν ερευνητές στην Βιβλιοθήκη Αϊζενχάουερ.

Το οπτικό υλικό, το οποίο συνοδεύεται από μια διαταγή προς τον Ταγματάρχη W. A. Ullman να παρουσιαστεί στις 10:30 πμ της D-Day στην Ακτή Όμαχα (Omaha Beach) για να παραλάβει την μπομπίνα του φιλμ και να την μεταφέρει στο Λονδίνο, θεωρείται το πρώτο ντοκιμαντέρ για την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία. Στο Λονδίνο, το φιλμ μονταρίστηκε βιαστικά και κόπιες του εστάλησαν στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ και τον Σοβιετικό ηγέτη Ι. Στάλιν.

Το φιλμ γυρίστηκε από επαγγελματίες σκηνοθέτες με ογκώδεις κινηματογραφικές κάμερες των 35 χιλ. κάτω από πραγματικές συνθήκες μάχης και αποτελεί φόρο τιμής στους κινηματογραφιστές που το γύρισαν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 1944 (D-Day έως D-Day+3) καθιστάμενοι, κυριολεκτικά, ανθρώπινοι στόχοι στους αιγιαλούς αποβάσεως. Αλλά είναι και φόρος τιμής στους 156.000 γενναίους από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, που έγραψαν την πρώτη εκείνη ημέρα της απόβασης την ελπιδοφόρα αρχή του τέλους για τους Ναζί στην Ευρώπη, ξεκινώντας μια μακρά πορεία αίματος και θυσιών από την Νορμανδία μέχρι το τέλος της, στο Βερολίνο.
Δείτε το "χαμένο" βίντεο της "Μεγαλύτερης Ημέρας του Πολέμου" εδώ.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...