Περιβάλλον

Αυτά είναι τα 15 μεγαλύτερα στο είδος τους ζώα στη γη

Το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο είναι η μπλε φάλαινα (Balaenoptera musculus), ένα “θηρίο” μήκους άνω των 30 μέτρων. Ποιο είναι, όμως, το μεγαλύτερο πουλί, θαλάσσιο είδος και έντομο; Δείτε στη συνέχεια τα 15 από τα μεγαλύτερα ζώα του είδους τους.

1. Μεγαλύτερο πτηνό

Με ένα άνοιγμα φτερούγων μήκους έως 3,5 μέτρα, το άλμπατρος Diomedea exulans είναι το μεγαλύτερο πουλί στη Γη.

2. Μεγαλύτερη πεταλούδα

Η πεταλούδα Ornithoptera alexandrae κερδίζει την πρώτη θέση με το άνοιγμα των φτερών της να αγγίζει τα 0,3 μ. Είναι σπάνιο είδος, ζει στα τροπικά δάση της Παπούα-Νέας Γουινέας και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δίνει το είδος αυτό ως απειλούμενο.

3. Μεγαλύτερο τρωκτικό

Το είδος Hydrochoerus hydrochaeris είναι ο βασιλιάς των τρωκτικών. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά, καθιστώντας το μεγαλύτερο τρωκτικό στη Γη, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Ζει στο έδαφος, ενώ μπορεί να κολυμπήσει και στο νερό και απαντάται στη Νότια Αμερική.

4. Μεγαλύτερο μαλάκιο

Με μήκος 1,2 μ. και βάρος άνω των 227 κιλών, το μεγαλύτερο μαλάκιο είναι η αχιβάδα Tridacna gigas.

5. Μεγαλύτερο ψάρι

Το μεγαλύτερο ψάρι είναι ο φαλαινοκαρχαρίας Rhincodon typus, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και 12 μ. μήκος και βάρος 20,6 τόνους, περίπου το βάρος δύο σχολικών λεωφορείων. Ζει στα τροπικά νερά στον Ατλαντικό Ωκεανό και τον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ θεωρείται απειλούμενο είδος.

6. Μεγαλύτερο μαρσιποφόρο

Το κόκκινο καγκουρό (Macropus rufus) είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Φτάνει τα 1,6 μ. ενώ μόνο η ουρά του μπορεί να έχει μήκος έως και 1,1 μ., σύμφωνα με το National Geographic. Τοσώμα του ζυγίζει περίπου 90 κιλά.

7. Μεγαλύτερο φίδι

Ο δικτυωτός πύθωνας είναι το μεγαλύτερο φίδι που έχει καταγραφεί. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2016 ανακαλύφθηκε ένας στην Μαλαισία με μήκος 8 μέτρα.

8. Η μεγαλύτερη σαύρα

Το είδος Varanus komodoensis κατέχει τα πρωτεία, με μήκος (για το αρσενικό) μέχρι 3 μ. και βάρος 90 κιλά. Τρέφονται με βουβάλια, ελάφια και χοίρους.

9. Μεγαλύτερος βάτραχος

Ο Γολιάθ των βατράχων είναι το είδος Conraua goliath, με μήκος 32 εκ. και βάρος περισσότερο από 3 κιλά.  Επίσης έχουν μεγάλο άλμα που φτάνει τα 3 μ.

10. Μεγαλύτερο αρθρόποδο

Ο τίτλος πηγαίνει στο ιαπωνικό καβούρι αράχνη (Macrocheira kaempferi). Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί έχει μήκος 3,8 μέτρα, σύμφωνα με τον James Lamsdell, καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνιας.

11. Μεγαλύτερο σκυλί

Το μεγαλύτερο σκυλί που καταγράφηκε ήταν ο Zeus, ράτσας Dane από το Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα Guinness World Records. Πέθανε στην ηλικία των 5 ετών το 2014.

12. Μεγαλύτερη μέδουσα

Οι μέδουσες του είδους cyanea capillata μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο σώματος τα 2 μ. σύμφωνα με το National Geographic. Τα πλοκάμια της είναι ακόμα μεγαλύτερα, με μήκος που φτάνει τα 15 μ.

13. Μεγαλύτερη νυχτερίδα

Γνωστή και ως χρυσαφένια ιπτάμενη αλεπού, η νυχτερίδα του είδους Acerodon jubatus, έχει άνοιγμα φτερών 1,7 μ. Είναι ιθαγενής στις Φιλιππίνες, όπου κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της απώλειας οικοτόπων και του κυνηγιού.

14. Μεγαλύτερο κεφαλόποδο

Το γιγαντιαίο καλαμάρι Architeuthis dux είναι το μεγαλύτερο κεφαλόποδο. Οι ερευνητές προσδιορίζουν ότι το μήκος του μαζί με τα πλοκάμια μπορεί να φτάσει συνολικά τα 18 μ., δήλωσε ο Michael Vecchione, επιμελητής Κεφαλόποδων στο Smithsonian Institution Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον.

15. Μεγαλύτερο πρωτεύον θηλαστικό

Ο γορίλας Gorilla beringei παίρνει το βραβείο ως το μεγαλύτερο πρωτεύον, με ύψος μέχρι 1,9 μ. και βάρος περίπου 205 κιλά. Αυτοί οι γορίλες ζουν στα ορεινά δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ρουάντα και της Ουγκάντας. Υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 στην άγρια ​​φύση, γεγονός που τους καθιστά απειλούμενο είδος.

perierga.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ