Κοινωνία

Αρχίζει η δεύτερη μεγάλη δίκη για τη Siemens: Στο εδώλιο για το C4I ο Χριστοφοράκος

Για βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν σε ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, καλείται να λογοδοτήσει (και πάλι) στην Ελλάδα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος. Αυτή την φορά ο μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, παραπέμπεται να δικαστεί στο πλαίσιο της δεύτερης μεγάλης δίκης για το σκάνδαλο της Siemens, αυτό που αφορά στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Στο εδώλιο εκτός από τον Μ. Χριστοφοράκο θα καθίσουν 17 ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους και δυο από τα πρώην στελέχη της Siemens στη Γερμανία Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek.

Την έναρξη της δίκης – η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί για το επόμενο διάστημα - σηματοδοτεί τον υπ. αριθμόν (1732/2017) βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με το οποίο παραπέμπονται συνολικά να δικαστούν 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής Siemens με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Οι κατηγορίες για τις οποίες οι «18» παραπέμπονται να δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εδράζονται (και) στο γεγονός ότι το κόστος προμήθειας του C4I -το οποίο είχα αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens - ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος, χωρίς-όμως- το συγκεκριμένο σύστημα ουδέποτε να λειτουργήσει!

Ιδιαίτερα σημαντικό για την όποια εξέλιξη μπορεί να έχει η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, είναι όμως και το γεγονός ότι το συμβούλιο Εφετών με το βούλευμά του όχι μόνο διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) που έχουν εκδοθεί σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek αλλά διατάσσει εφόσον οι κατηγορούμενοι συλληφθούν και την προσωρινή τους κράτηση!

Ποιοι και γιατί παραπέμπονται

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο Μιχ. Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Ακόμη για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ, παραπέμπονται να δικαστούν οι: Γεώργιος Καραμάνης, Εμμανουήλ Βαρδάκης, Ελευθέριος Λώλος, Γεράσιμος Βασιλάτος, Παναγιώτης Αναστόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος και Παναγιωτης Μέρτης.

Το συμβούλιο Εφετών δείχνει, όμως, το εδώλιο του κατηγορουμένου και στους: Γ. Καλδή, Αλ. Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκη, Αθ, Ράμμο και Βασίλειος Τυρογαλά. Οι συγκεκριμένοι παραπέμπονται να δικαστούν για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 θα λογοδοτήσουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark καλούνται να δικαστούν για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ' εξακολούθηση με σκοπό οφέλους - βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Τα πρώην στελέχη της Siemens

Σε ό,τι αφορά στα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek με το βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Ακόμη, η παραπομπή τους αφορά και το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα δικαστούν για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ' εξακολούθηση και κατ επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Κατάργηση ενταλμάτων

Σε ό,τι αφορά τα δυο εντάλματα (10/2009 και 13/2009) που είχαν εκδοθεί σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης, το βούλευμα καταργεί την ισχύ τους καθώς αποφαίνεται να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.

Παράλληλα, με το βούλευμα αίρονται οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, δηλαδή της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, της εγγυοδοσίας 250.000 ευρώ αλλά και της δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων. Το συμβούλιο επιβάλλει στο συγκεκριμένο κατηγορούμενο για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται τώρα σε δίκη, την υποχρέωση καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα

Επίσης, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R. Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος - ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, τα μέλη του συμβουλίου αποφάνθηκαν να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ' εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τέλος κρίνουν να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος - ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ