Κόσμος

Αποκάλυψη: Σοβιετικά όπλα άξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στη Συρία μέσω Βαλκανίων

Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να στέλνει οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Συρία, σύμφωνα με μια έκθεση δύο ομάδων παρακολούθησης, η οποία αποκαλύπτει επίσης ότι οι ΗΠΑ παραποιούν έγγραφα για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Το Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) και το Βρετανικό Δίκτυο Αναφορών (BIRN) αποκάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι το Πεντάγωνο, όχι μόνο στέλνει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στη Συρία με σκιερά μέσα, αλλά σκοπίμως καλύπτει και τη διαδρομή του χρήματος.

Το μυστικό πρόγραμμα άρχισε μετά το σχέδιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων του Πενταγώνου για την κατάρτιση Συρίων ανταρτών που έληξε με αποτυχία τον Οκτώβριο του 2015, με μόνο μια χούφτα αυτών να έχει εκπαιδευτεί επιτυχώς. Το Πεντάγωνο ξεκίνησε στη συνέχεια ένα νέο πρόγραμμα όπλισμού των ανταρτών, όπως περιγράφουν στην έρευνά τους το BIRN και το OCCRP, που δημοσιεύθηκε στο Balkan Insight την Τρίτη.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από χιλιάδες έγγραφα, όπως αρχεία προμηθειών, στοιχεία παρακολούθησης πλοίων, επίσημες αναφορές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και συνεντεύξεις.

Οι δημοσιογράφοι παραπέμπουν σε ένα δημοσιονομικό έγγραφο του Πενταγώνου, του Φεβρουαρίου του 2016, στο οποίο ζητώνται 210.800.000 δολάρια για όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό για την Ελεγμένη Συριακή Αντιπολίτευση, και το οποίο περιγράφει την ανάγκη να ενισχυθεί η αντιπολίτευση με όπλα και πυρομαχικά του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ (FSB). Επισημαίνουν επίσης μια ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου Άμυνας του Οκτωβρίου 2015 που αναφέρει 50 τόνους πυρομαχικών τα οποία θα παραδίδονταν σε "φιλικό Συριακό-Αραβικό συνασπισμό" στη Συρία.

Οι δημοσιογράφοι έχουν εντοπίσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα που ενδεχομένως παραδόθηκαν σε Σύριους αντάρτες από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2017. Το Υπουργείο Άμυνας προέβλεπε προϋπολογισμό 584 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια όπλων στη Συρία για τα έτη 2017 και 2018. Άλλα 900 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για πυρομαχικά από σήμερα ως και το 2022. Οι ανακριτές αναφέρουν ότι το ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί και να μιλάμε για ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο.

ΔΙΚΤΥΟ

Το δίκτυο προμήθειας όπλων προέρχεται από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο και περιλαμβάνει εμπόρους όπλων, εταιρείες διανομής φορτίου και ναυτιλίας, καθώς και γερμανικές στρατιωτικές βάσεις.

Πριν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, οι δαπάνες για τα όπλα του Ανατολικού Συνασπισμού ήταν «αμελητέες», αναφέρουν οι ομάδες.

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ τρέχει ένα κανάλι αγοράς όπλων, το οποίο το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σε δήλωση προς τους ανακριτές. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, προσεγγίζει και ελέγχει προσεκτικά τους αποδέκτες των όπλων.

Το άλλο κανάλι προμήθευσης διοικείται από την Picatinny Arsenal, μια μονάδα κατασκευής και έρευνας όπλων στο Νιου Τζέρσεϊ, η οποία φιλοξενεί επίσης το Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Τεχνολογίας του Στρατού των ΗΠΑ.

SOCOM

Η Ειδική Διοίκηση Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (SOCOM) αγόρασε όπλα 240 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και το Καζακστάν μέχρι το Μάιο του 2017, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Η SOCOM έχει επίσης ναυλώσει τέσσερα φορτηγά πλοία για τη μεταφορά 6.300 τόνων πυρομαχικών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία και την Ιορδανία, τα οποία επιβεβαίωσαν οι δημοσιογράφοι μέσω εγγράφων προμηθειών, λιστών συσκευασίας και δεδομένων πλοίων.

Τον Φεβρουάριο, έκανε μια λίστα αγορών αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Συρία. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, περιλαμβάνει 10.000 AK-47 (καλάσνικοφ), 6.000 εκτοξευτήρες ρουκετών και 6.000 άλλα πολυβόλα, αναφέρει το Balkan Insights.

Picatinny Arsenal

Το Balkan Insights αναφέρει επίσης ότι η Picatinny αγόρασε όπλα και πυρομαχικά, με αξία 480 εκατομμύρια δολάρια, από τη στιγμή αλλαγής στρατηγικής (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω) και έχει δαπανήσει 950 εκατομμύρια δολάρια, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί μέχρι το 2022, για πυρομαχικά της εποχής της ΕΣΣΔ, λένε οι δημοσιογράφοι.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Ορισμένοι από τους προμηθευτές όπλων έχουν αναγνωριστεί ότι συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρεται στις εκθέσεις.

Τέτοια είναι η απαίτηση για όπλα σχεδιασμένα από τη Σοβιετική Ένωση, για τα οποία οι κατασκευαστές χρειάστηκε να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ ένα εργοστάσιο βουλγαρικών πυρομαχικών ανακοίνωσε τη μίσθωση επιπλέον 1.000 εργαζομένων το 2016.

Εξαιτίας αυτού έχει επίσης αναγκαστεί το Πεντάγωνο να μειώσει τα στάνταρ του για εξοπλισμό. Ο παλαιότερος εξοπλισμός φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων και ο κανόνας ήταν μικρότερος των πέντε ετών, αλλά τον Φεβρουάριο έκανε εξαίρεση για κάποιο εξοπλισμό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης.

ΕΓΓΡΑΦΑ

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το Πεντάγωνο χειρίζεται έγγραφα με δόλιο τρόπο για να καλύψει τις ενέργειές του.

Διαπίστωσε επτά συμβάσεις ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2016, οι οποίες αναφερόταν στη Συρία ή στον εσωτερικό κώδικα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με τον οποίο ονοματίζεται η χώρα «V7». Ωστόσο, μόλις οι δημοσιογράφοι ρώτησαν ξανά, τον Μάρτιο, για τις παραδόσεις, τα αρχεία διαγράφηκαν, ενώ το Πεντάγωνο αρνήθηκε να το σχολιάσει αυτό.

Ευτυχώς, οι δημοσιογράφοι είχαν ήδη φτιάξει αντίγραφα. Η αρχική περιγραφή των εγγράφων των προμηθειών αναφέρει: «Απόκτηση μη τυποποιημένων πυρομαχικών για τη Συρία και το Ιράκ». Μια μεταγενέστερη έκδοση του εγγράφου δεν είχε πλέον «για τη Συρία και το Ιράκ» γραμμένο σε αυτό.

Ένας επιπλέον εξοπλισμός αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων που αγοράστηκε από τη στιγμή της αλλαγής στρατηγικής δεν αναφέρει προορισμό στα έντυπά του.

Τα πιστοποιητικά τελικού χρήστη χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση αδειών εξαγωγής όπλων και, φυσικά, για να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο τελικός χρήστης των εν λόγω όπλων. Τα έγγραφα που έχουν οι δημοσιογράφοι αναφέρουν τη SOCOM και τις αμερικανικές βάσεις ως τελικό χρήστη, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια όπλα.

Το σχέδιο για το εμπόριο όπλων των Βαλκανίων αποκαλύπτει εμπόρους όπλων Βαλκανίων και πώς χρησιμοποιούνται τα όπλα στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί μέρος του έργου "Investigating Trail Paper" από το BIRN Kosovo και το BIRN HUB.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ