Ρωσία

"Ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας" : Tρόμος για πιθανή «Αποκάλυψη» από τα Ρομπότ Στρατιώτες – Αναλαμβάνει δράση ο Ρώσος «εξολοθρευτής» - Βίντεο

"Oποιος κάνει την επανάσταση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου" είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, δείχνοντας πως η κούρσα ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις έχει ήδη ξεκινήσει. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στέλνοντας επιστολή.

Ανοικτή επιστολή προς τον ΟΗΕ, με την οποία του ζητούν να εμποδίσει το «άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» απαγορεύοντας τα φονικά ρομποτικά οπλικά συστήματα, απέστειλαν 116 σημαίνουσες προσωπικότητες του κόσμου της τεχνολογίας (και, ειδικότερα, εταιρειών των χώρων της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης) από 26 χώρες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του University of New South Wales (UNSW) στην Αυστραλία, ένας από τους βασικούς διοργανωτές της πρωτοβουλίας αυτής, ο Τόμπι Γουόλς, Scientia Professor of Artificial Intelligence στο UNSW, δημοσιοποίησε την επιστολή στο άνοιγμα της International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI 2017) στη Μελβούρνη- μια συνδιάσκεψη ιδιαίτερης βαρύτητας για τους χώρους της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής λαμβάνουν κοινή θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα:

Προηγουμένως, μόνο μια εταιρεία, η καναδική Clearpath Robotics, είχε ζητήσει επίσημα απαγόρευση των φονικών αυτόνομων όπλων.

Τον Δεκέμβριο του 2016, 123 χώρες-μέλη του UN Review Conference of the Convention on Conventional Weapons συμφώνησαν ομόφωνα να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες σχετικά με τα αυτόνομα όπλα. Εξ αυτών, 19 ζήτησαν ολική απαγόρευση.

«Τα φονικά αυτόνομα όπλα απειλούν να εξελιχθούν στην τρίτη επανάσταση στον πόλεμο» αναφέρεται στην επιστολή.

«Όταν αναπτυχθούν, θα επιτρέπουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ άλλοτε, και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα από αυτά που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι.

»Θα μπορούσαν να αποτελέσουν όπλα τρομοκρατίας, όπλα που τύραννοι και τρομοκράτες χρησιμοποιούν εναντίον αθώων πληθυσμών, και όπλα που “χακάρονται” για να λειτουργήσουν με ανεπιθύμητους τρόπους.

»Δεν έχουμε πολύ χρόνο για να ενεργήσουμε. Όταν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει» συμπληρώνεται, ενώ καταλήγει σε μια έκκληση στον ΟΗΕ να «βρει τρόπο να μας προστατέψει όλους από αυτούς τους κινδύνους».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι Έλον Μασκ (Tesla, SpaceX, OpenAI), Μουσταφά Σουλεϊμάν (DeepMind της Google), Έσμπεν Έστεργκααρντ (Universal Robotics), Ζερόμ Μονσό (Aldebaran Robotics), Γιούργκεν Σμίντχουμπερ (Nnaisense), Γιούσουα Μπέντζιο (Element AI).

Παρέμβαση Β.Πούτιν στο θέμα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι όποιος κάνει την επανάσταση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου.

Μιλώντας ενώπιον μαθητών, ο Πούτιν τόνισε πως η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης εγείρει «κολοσσιαίες ευκαιρίες και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τώρα».

«Εκείνος που θα γίνει ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο ηγέτης του κόσμου», προειδοποίησε.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, ακόμη, ότι «θα ήταν σθεναρά ανεπιθύμητο, αν κάποιος κερδίσει μια μονοπωλιακή θέση» και υποσχέθηκε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία της στην τεχνητή νοημοσύνη με άλλα κράτη.

Ο ηγέτης προέβλεψε πως οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται από drones και «όταν τα drones της μίας πλευράς θα καταστρέφονται από τα drones της άλλης, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί».

FEDOR: Ο Ρωσικός «εξολοθρευτής» 

Αρκετά ερωτηματικά έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει ένα ανδροειδές που έχει αναπτύξει ο ρωσικός στρατός ονόματι FEDOR (αρχικά για τις λέξεις Final Experimental Demonstration Object Research), να «εκπαιδεύεται» ώστε να μάθει να πυροβολεί και με τα δύο χέρια.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο στόχος των ασκήσεων όπως εκείνη που καταγράφει το βίντεο, είναι να βελτιώσουν τις κινητικές ικανότητες και τις διεργασίες λήψης αποφάσεων του ανδροειδούς.

Τη φωτογραφία του ρομπότ να πυροβολεί δημοσίευσε στο Twitter πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν με την εξής λεζάντα «Το ρομπότ FEDOR. επιδεικνύει τις ικανότητές του στη χρήση όπλου και με τα δύο χέρια».

Ωστόσο, έσπευσε στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει ότι στόχος της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία ενός... Εξολοθρευτή, αλλά τεχνητής νοημοσύνης που θα έχει μεγάλη χρησιμότητα σε πολλούς επιστημονικούς τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι - επίσημα τουλάχιστον - το ρομπότ FEDOR αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε για να αποσταλεί στο διάστημα, σε μια «σόλο» αποστολή που έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος «Εξολοθρευτής» FEDOR σε τρία χρόνια λαμβάνει θέση στο πεδίο της μάχης...

https://www.youtube.com/watch?v=EJn9UgADcPY

https://www.youtube.com/watch?v=HTPIED6jUdU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ