Κόσμος

Έτσι σχεδιάζει η Τουρκία να σφίξει τη θηλιά στο λαιμό των Κούρδων μετά το δημοψήφισμα - Ερώτημα τι θα πράξουν οι ΗΠΑ

Η Τουρκία βλέποντας πώς δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου, πέραν των στρατιωτικών κινήσεων στις οποίες προβαίνει ετοιμάζει και άλλα μέτρα προκειμένου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους Κούρδους και να τους κάνει να λιμοκτονήσουν.

Το ερώτημα εδώ βεβαίως είναι τί θα πράξουν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες φάνηκε τις τελευταίες ημέρες να καταδικάζουν μία τέτοια κίνηση από πλευράς Κούρδων αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν το έκαναν για να θολώσουν τα νερά ή πραγματικά το εννοούν, η Ρωσία και βεβαίως το Ιράν. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πάντως δείχνει αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού κράτους, αφού με τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον του Μπαρζανί δεν πέτυχε να ματαιώσει ή να αναβάλει το δημοψήφισμα.

Ετοιμάζεται λοιπόν η Άγκυρα να κλείσει το γενικό προξενείο που διατηρεί στην Ερμπίλ για όσο διάστημα απαιτηθεί και να κλείσει την συνοριακή πύλη Χαμπούρ. Το Κουρδιστάν, λόγω έλλειψης παραγωγικών υποδομών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές που κάνει μέσω της πύλης αυτής. Εξετάζεται ο περιορισμός της διακίνησης προϊόντων, ακόμα και το κλείσιμο της συνοριακής πύλης. Αν κλείσει τις πύλες και το Ιράν, τότε το Κουρδιστάν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λιμού.

Η Τουρκία εξετάζει επίσηςνα περιορίσει τη ροή ή και να κλείσει τον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν, από τον οποίο το Κουρδιστάν εξάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου του στις διεθνείς αγορές. Αν κλείσει ο αγωγός, το Κουρδιστάν θα κινδυνεύσει με οικονομικό θάνατο.

Παρείχε δε η Τουρκία στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια στους Πεσμεργκά, για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Εξετάζεται η πλήρης διακοπή, όπως επίσης και ο περιορισμός του των εμπορικών κινήσεων. Τα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές του Κουρδιστάν προέρχονται κατά 50% από την Τουρκία. Οι τουρκικές επενδύσεις είναι μέσα στις πρώτες πέντε. Εξετάζεται ο περιορισμός όλων αυτών αλλά και των διευκολύνσεων που παρέχει η Τουρκία στο Κουρδιστάν.

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό είναι πώς η Τουρκία έχει έτοιμα σχέδια και εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Κουρδιστάν, σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντα και παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκομάνων. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο η Άγκυρα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με το Ιράκ. Στην περιοχή της Χάσσα μεταφέρθηκαν 2 άρματα μάχης, στην περιοχή της Ρεϊχανλί εστάλησαν οκτώ, ενώ στη συνοριακή πύλη μεταφέρθηκαν 10 τεθωρακισμένα .

Τα άρματα μάχης αποστέλλονται από στρατιωτικές μονάδες στο εσωτερικό της χώρας για ενισχύσεις στις περιοχές που συνορεύουν με τη Συρία. Η αποστολή των στρατιωτικών οχημάτων αναμένεται να συνεχισθεί.

Όλες πάντως οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, σε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ. Θα έχει μαζί τους και τις θέσεις των ΗΠΑ, οπότε θα μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις όποιες του κινήσεις.

https://www.youtube.com/embed/GRi9sNzUmTY

https://www.youtube.com/embed/xXl9S1lurRc

https://www.youtube.com/embed/2BLDhWsmiiM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ