ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Είμαστε Μακεδόνες, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο

Δημοσίευση: 20 Σεπτεμβρίου 2017, 10:59 πμ

Για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα αλλά και αδιαπραγμάτευτο αίσθημα «μακεδονικότητας» των κατοίκων των Σκοπίων μίλησε στην FAZ ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle, ο Nicola Dimitrov υπ. Εξωτερικών εστιάζει στο θέμα της ονομασίας της χώρας και τη διαρκή διαμάχη με την Αθήνα. Μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε η ΠΓΔΜ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, πλέον η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και η χώρα σταδιακά να ανακάμπτει. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο Dimitrov είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος, σημειώνει η εφημερίδα. «Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Gruevski προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσε σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες», γράφει η FAZ.

Ο N. Dimitrov από την πλευρά του επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Gruevski. «Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Dimitrov. Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

«Ο Gruevksi ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Dimitrov. Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο N. Dimitrov Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ. «Κι όπως έλεγε ο John F. Kennedy: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λέει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

Ο ίδιος, πάντως, δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Gruevski θεωρούσε αδιαπραγμάτευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τον Dimitrov ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.» Στη συνέχεια όμως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».


 • Θεσσαλονικιός

  Εκεί όπου κατούρησαν οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ φύτρωσαν οι μαϊμούδες.
  Ας όψονται οι ανίκανοι της βουλής ..

 • JOHN SYROS

  «ΞΕΡΑ ΑΠΟΠΑΤΗΜΑΤΑ» ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΩΝ, ΚΑΚΕΚΤΥΠΩΝ ΑΠΟΜΙΜΗΤΩΝ & ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΕΙΣΑΣΤΕ….
  ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΑ ΣΛΑΥΙΚΑ & Ο Χ Ι Σ Τ Α, Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α & ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΩΡΩΕΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ & ΝΑ σας ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΛΥΒΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΒΑΡΒΑΡΟΙ & ΘΑ ΖΟΥΣΑΤΕ ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΡΕΦΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΟΥΜΑΡΑ & ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ.

  Ε Ι Σ Θ Ε, Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Α «σλάβοι»…..
  ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΝ ΠΕΡΙ ΤΟ 330ΜΧ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ !!! ΕΝΩ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΡΟυΠΗΡΧΑΝ ΕΚΕΙ, ΠΟΛΥ ΠΡΟ ΤΟΥ 300ΠΧ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ !!! ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ !!! ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΟΥ ΕΖΗΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ & Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΟΜΙΛΟΥΣΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΚΑΤΗΓΟΝΤΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ & ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ & ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ……

  ΒΡΕ ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΣΣΣΣΣΤ KAΑΑΦΡOI !!!
  κοπριταριά……

 • Κωνσταντινος Χατζης

  Ας βαλουν μυαλο οι Σκοπιανοι κας ας αφησουν τα νταϊλικια που τους λεει η Αγκυρα και κατι αλλα ανθελληνικα Κεντρα οπως Γερμανοι και Αμερικανοι για να εξυπηρετουν τα συμφεροντα τους.Το συμφερον τους ειναι η καλη γειτονια με την Ελλαδα και την Σερβια διαφορετικα συντομα θα βαρεσουν διαλυση οσο και να τους στηριζουν Σορρες και μπορες που τους οδηγουν στην διαλυσει.

 • BABIS

  Μην εξαντλειται την υπομονη μας, γιατι εχουμε και Ενοπλες Δυναμεις.

 • Ἐρχόμενος

  Είστε Σλάυοι. Αυτό δεν μπορείτε να το αλλάξετε.

 • ΝΟΝ

  Ρε όσα βιβλία κι αν κάψουν οι εβραίοι εμείς έχουμε άλλα, δύο και δυόμιση χιλιάδων χρόνων πριν, που αναφέρουν την καταγωγή όλων μας. Κι αυτό δεν αλλάζει καλέ μου άνθρωπε.

 • Pater Athanasios

  Όλα αυτά τα κανουν γιατι από πισω κρυβονται οι Εβραιοι και ο Σιωνισμος, και τα αλλα όλα είναι να εχουμε να λεμε.Εάν τους πουν ότι θα ονομαστείτε <> – χωρα των μαιμουδων – θα το ειχαν δεχτει και θα κοβανε φλεβες.Απλως αυτό να εξυπηρετουσε συμφεροντα που θα τους κατεβαζαν στο Αιγαιο.