ΗΠΑ

«Τελειώνει ο χρόνος, πρέπει να φύγετε τώρα!»: 6 εκατομμύρια Αμερικανοί τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν - Ξεπερνά το μέγεθος της Πολιτείας ο κυκλώνας!


Πρωτοφανής πανικός στις ΗΠΑ: Η Ίρμα, ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι.

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Στη Φλόριντα, 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι- που αντιστοιχούν στο 25% του πληθυσμού της πολιτείας- ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς πλησιάζει ο τυφώνας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του NHC, ο τυφώνας Ιρμα θα πλήξει το Φλόριντα Κις το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα κινηθεί στη νοτιοδυτική ακτή της πολιτείας το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών προειδοποίησε ότι η Ιρμα θα μπορούσε να καταστρέψει είτε τη Φλόριντα, είτε τις γειτονικές πολιτείες. Τόνισε ακόμη ότι μέρη της Φλόριντα θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα για ημέρες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή εκκένωση, ενώ προειδοποίησε εκείνους που παραμένουν στις απειλούμενες περιοχές.

«Τελειώνει ο χρόνος. Αν είστε στη ζώνη εκκένωσης, πρέπει να φύγετε τώρα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κάλεσε εκείνους που δεν θα έχουν φύγει ως το μεσημέρι, να είναι έτοιμοι να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Ομως, αναφέρει ο Guardian, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια στο Φλόριντα Κις, του οποίου οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα σήμερα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό κυκλώνα Ίρμα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Ο κυκλώνας είναι έχει επικές διαστάσεις, είναι ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ. Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από την πορεία του, αν είναι δυνατόν» ήταν η έκκληση που απηύθυνε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους κατοίκους της Φλόριντας. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας τους κάλεσε επίσης «να ετοιμαστούν για την εκκένωση σύντομα».

Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα.

Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει.

Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

«Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα», είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό».

Εννιά εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος

Ο κυκλώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Ο κυκλώνας Ίρμα θέτει πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι η Ίρμα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησης μας» σημείωσε ο Σιλάγκι, που προειδοποίησε επιπλέον ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Η απειλή του κυκλώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της.

Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντας, πλησίον της περιοχής που η Ίρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής.

«Οι ισχυροί κυκλώνες ίσως στο εξής γίνουν ο κανόνας»

Δραματική προειδοποίηση πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο κυκλώνας κατηγορίας 5 που απειλεί τη Φλόριντα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μετατραπούν στο εξής σε κανόνα, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Νικολά Ιλό ενώ αναφέρθηκε δηκτικά στη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 για τον κυκλώνα Ίρμα, ο Ιλό έκρινε ότι ο Τραμπ—ο οποίος έχει αποκαλέσει επανειλημμένα αστικό μύθο την υπερθέρμανση του πλανήτη—επιλέγει να αγνοήσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, η οποία κατά τους περισσότερους επιστήμονες αποτελεί ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τη χώρα του από την ιστορική παγκόσμια συμφωνία του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η οποία είχε συναφθεί στο Παρίσι, διατεινόμενος ότι οι όροι της πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ και θα κοστίσουν στη χώρα θέσεις εργασίας.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος κατά τον ίδιο τον Τραμπ μπορεί να προκαλέσει μια «απόλυτα ιστορική καταστροφή», σφυροκοπούσε χθες την Κούβα και τις Μπαχάμες, ενώ ένας δεύτερος ισχυρός κυκλώνας κινείται προς τη βορειοανατολική Καραϊβική.

Ερωτηθείς εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα του θα αναγκάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να ξανασκεφτεί την πολιτική του για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιλό απάντησε: «Αυτό που θα αλλάξει στις ΗΠΑ είναι (η στάση που τηρούν και η πολιτική που εφαρμόζουν) οι ομόσπονδες Πολιτείες, οι πόλεις, ένα ολόκληρο κομμάτι της κοινωνίας. Νομίζω ότι αυτό θα εξισορροπήσει τις επιφυλάξεις του αμερικανού προέδρου για τη σύνδεση αιτίου και αιτιατού»

https://www.youtube.com/watch?v=PigB3OwWdtwhttps://twitter.com/hurrtrackerapp/status/906345617173204992

https://twitter.com/IntelCrab/status/906319062699044864

https://twitter.com/StratSentinel/status/906356117806239745

https://twitter.com/BBCWorld/status/906307186460151815

https://twitter.com/Telegraph/status/906439545633116160

https://twitter.com/RyanMaue/status/906156604537614340

Watch the latest video at video.foxnews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...