Παράλληλα η ένταξη στην Ε.Ε. και η λύση για το όνομα, η επιδίωξη της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 12:39 μμ | Ανανέωση: Σεπτέμβριος 14, 2017 στις 12:40 μμ

Σε παράλληλη πρόοδο όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ ελπίζουν τα Σκόπια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών τους. 


«Εάν έχουμε εξασφαλίσει αρκετά ως προς τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στη φάση (της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση) και σε μία συμφωνία για το όνομα παραλλήλως», δήλωσε στο Reuters ο Nikola Dimitrov.

Η πΓΔΜ ελπίζει ότι έχει κάνει αρκετά για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν έχει επιλυθεί η μακρά διαμάχη της με την Ελλάδα, είπε ο ίδιος.

Η πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα για χρησιμοποίηση της ονομασίας πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και στους υπόλοιπους διεθνείς θεσμούς, «δεν έγινε δεκτή με θέρμη» από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η Αθήνα πρέπει να μας δει ως συμμάχους… μακροπρόθεσμα είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να έχει έναν νομοταγή γείτονα στα βόρεια σύνορά της», σημείωσε ο Dimitrov.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση, το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ δήλωσε: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Τουρκία». «Πιστεύω ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. βοήθησαν από κοινού την Ευρώπη και οι πρόσφυγες έχουν μία πιο οργανωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα, άρα και τα δύο πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ», είπε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ