Με κλήρωση οι σημαιοφόροι στο Δημοτικό και επίσημα παρά το σάλο

Δημοσίευση: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 8:57 πμ

Αμετακίνητη στο ζήτημα της επιλογής των σημαιοφόρων με κλήρωση εμφανίζεται η κυβέρνηση, που παρά το σάλο που δημιουργήθηκε – τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό- δημοσιοποίησε χθες την σχετική εγκύκλιο.

Mε την εν λόγω εγκύκλιο, οι σημαιοφόροι θα επιλέγονται… τυχαία από τα σχολεία και όχι με βάση τις μαθητικές τους επιδόσεις.

Η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν από λίγο καιρό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της επιβράβευσης της προσπάθειας και τον υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κωνσταντόπουλο να σημειώνει ότι η αριστεία μετατρέπεται σε μια διαδικασία λοταρίας.

Σε αντίστοιχο πνεύμα είχε κινηθεί και η ανακοίνωση του Ποταμιού, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτική αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης της αριστείας».

Η σημερινή εγκύκλιος αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι σημαιοφόροι της 28ης Οκτωβρίου θα επιλεγούν με λοταρία.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση 

Α) Σχολικές μονάδες με λειτουργία ενός (1) τμήματος στη ΣΤ τάξη

Σημαιοφόροι ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και
o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Παραστάτες ορίζονται δέκα (10) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε (5) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου
και πέντε (5) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.
Υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου ορίζεται ένας (1) μαθητής της ΣΤ΄ τάξης για όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με τη
διαδικασία της κλήρωσης ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Β) Σχολικές μονάδες με λειτουργία δύο (2) τμημάτων στη ΣΤ΄ τάξη
Με τη διαδικασία της κλήρωσης καθορίζεται η σειρά των τμημάτων που θα εκπροσωπούν τη σχολική μονάδα κατά τα δύο χρονικά διαστήματα δηλαδή, από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Ιανουαρίου και από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Οι σημαιοφόροι επιλέγονται με κλήρωση, ένας (1) από τους μαθητές του A’ τμήματος για το χρονικό διάστημα έως 31 Ιανουαρίου και ένας (1) από τους μαθητές του Β΄ τμήματος για το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγονται πέντε (5) παραστάτες του Α’ τμήματος και πέντε (5) παραστάτες του Β’ τμήματος, καθώς και αντίστοιχα ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου του Α’ τμήματος και ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου του Β’ τμήματος. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης ανάμεσα στους μαθητές του κάθε τμήματος χωριστά και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Γ) Σχολικές μονάδες με λειτουργία τριών (3) ή περισσοτέρων τμημάτων στη ΣΤ΄ τάξη
Σημαιοφόροι ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Παραστάτες ορίζονται δέκα (10) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε (5) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε (5) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Υπεύθυνοι κατάθεσης στεφάνου ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ένας (1) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ένας (1) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Δ) Ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και σχολικές μονάδες με ολιγομελή τμήματα
Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία (1/θέσια,2/θέσια, 3/θέσια), καθώς και στα σχολεία που έχουν αριθμό μαθητών στην ΣΤ’ τάξη μικρότερο του αναγκαίου αριθμού για την επιλογή ενός (1) σημαιοφόρου, πέντε (5) παραστατών και ενός (1) υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου, οι θέσεις συμπληρώνονται με μαθητές της Ε’ και όταν δεν επαρκούν κι αυτοί, με μαθητές και των άλλων τάξεων κατά φθίνουσα σειρά (πρώτα της Δ΄ τάξης κλπ.), με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Ε) Διαδικασία
Στις περιπτώσεις Α, Β και Γ, η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων, ενώ στην περίπτωση Δ΄ η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της σχολικής μονάδας και του συλλόγου των εκπαιδευτικών, με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.

 • konstantinos

  ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΦΑ ΜΥΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ :

  ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ, ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ… ΚΛΗΡΩΣΗ ; ; ;
  Αν, λόγου χάριν, δεν εμφανιστεί κανείς να συνοδεύει τον σημαιοφόρο ή αν διαφωνούν οι μισοί με τους άλλους μισούς ή…..

  ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ !

  ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η «ΤΑΞΗ» ; ; ;
  ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ; ; ; ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ…. ; ; ; ΚΤΛ

  Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΣΟΦΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ :
  «Κωσταντίνε, μη θίγεις τα ΚΑΛΩΣ κείμενα» = μην προσπαθείς να αλλάξεις, πειράξεις
  αυτά που ισχύουν και λειτουργούν καλά ! (Ξέρετε πόσες φορές τον θυμήθηκα όταν
  πήγα να φτιάξω κάτι, καλλίτερο από ότι ήταν, και το… χάλασα ; )

 • Milky

  Κατά τη γνώμη μου η απόφαση αυτή είναι σωστή.
  Θεωρώ πως το κάθε ελληνόπουλο θέλει να κρατήσει τη σημαία, ανεξάρτητα από το βαθμό επιδόσεώς του στα μαθήματα.
  Η σημαία δεν είναι βραβείο για τον καλύτερο αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Και εθνική συνείδηση έχουν φυσικά και οι τελευταίοι μαθητές. Άριστοι, μέτριοι και κάκιστοι, όλοι (θα πρέπει να) είναι ένα και το αυτό όποτε αναφερόμαστε σε θέματα που είναι υπεράνω των μαθητικών επιδόσεων, όπως είναι η πατρίδα.
  Η επιβράβευση της αριστείας των άριστων μαθητών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα υποβιβάζει το αίσθημα υπερηφάνειας που έχουν για την πατρίδα τους οι άλλοι μαθητές.