Αρχείο

Η κυβέρνηση έκανε πάλι το θαύμα της: Κατάφερε να μπλοκάρει τη διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας και τώρα τρέχει... - Συνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι αύριο στην Κέρκυρα

Η κυβέρνηση έκανε πάλι το... θαύμα της. Κατάφερε με τους χειρισμούς της να «μπλοκάρει» την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και τώρα τρέχει μήπως και καταφέρει να σώσει την κατάσταση. Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογος του Πάολο Τζεντιλόνι θα συναντηθούν στην Κέρκυρα, συνοδεία έξι υπουργών από την κάθε πλευρά για να συζητήσουν διμερή ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η ΑΟΖ.

Πρόκειται για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την Ελλάδα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πρώτος είναι για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή του Ιουνίου. Ενώ τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση των οικοπέδων η μη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία δημιουργεί προβλήματα.

Ένας άλλος λόγος είναι η προκλητική στάση της Αλβανίας, η οποία μετά από εντολή της Τουρκίας ακύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ και εγείρει αξιώσεις σε περιοχές που σε καμία περίπτωση δεν της ανήκουν. Παίζει δηλαδή το παιχνίδι της Άγκυρας στο Ιόνιο. Σε περίπτωση που υπήρχε συμφωνία με την Ιταλία τότε και τα Τίρανα θα ελάμβαναν το μήνυμα τους.

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία είναι επίσης ένας ακόμη σοβαρός λόγος προκειμένου Αθήνα και Ρώμη να τα βρούν εδώ και τώρα. Το να μην μπορεί να οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Τουρκία είναι κατανοητό. Τον να μην μπορείς να το κάνεις και με την Ιταλία όμως αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

Ο λόγος που έως τώρα δεν έχει συμβεί είναι για συμφέροντα που διακυβεύονται στον τομέα της αλιείας κυρίως. Είναι όμως, όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν επουσιώδης ο λόγος. Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι ίσως η ευκολότερη σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό γιατί έχει ήδη οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σχεδόν πάντα συμπίπτουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφές.

Συγκεκριμένα, στις 24 Μαΐου 1977, οι κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων τους στην Ιόνιο Θάλασσα. Με την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης, η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου 1980. Έτσι σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ των δυο κρατών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πώς στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Ιταλίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στην Κέρκυρα υπό τους δύο πρωθυπουργούς, και με τη συμμετοχή έξι υπουργών (μεταξύ αυτών και οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας) από κάθε πλευρά μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο πρόβλημα και να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν επίσης πώς στο τραπέζι θα μπει πλην της ΑΟΖ, ο αγωγός φυσικού αερίου στην Αδριατική (EastMed) αλλά και το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικά η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία.

Ως προς το τελευταίο, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι εκτός πώλησης θα μείνουν οι υποδομές («βαγόνια, τροχαίο υλικό, σιδηροδρομικές γραμμές») ενώ η συμφωνία αφορά στα δρομολόγια και τους εργαζόμενους. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συμφωνία περιλαμβάνονται οι επενδύσεις ύψους 500.000.000 ευρώ (σε πρώτη φάση) που σχεδιάζουν οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του δηλαδή χρησιμοποιούν την είσοδο των Ιταλών στον τομέα των ελληνικών μεταφορών και των σιδηροδρόμων ως «τυράκι» για μία θετική κατάληξη στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Μένει να δούμε αν... θα τσιμπήσουν οι Ιταλοί.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...