Κυπριακό

O Έιντε δίνει συμβουλές: Να μην παραιτηθούν οι Κύπριοι απο το όνειρο για μία ενωμένη Κύπρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάλεσε τους Κύπριους να μην παραιτηθούν από το όνειρο μιας ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, σημειώνοντας ότι όλη η εργασία που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν.

Είπε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία μπορεί να είναι μόνο κυπριακής ιδιοκτησίας.

Ο κ. Έιντε παρέθεσε χθες αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι δύο διαπραγματευτές, πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Τουρκοκύπριος Μουφτής, μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, μέλη οργανώσεων και άλλοι προσκεκλημένοι και από τις δύο κοινότητες.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Έιντε παραδέχτηκε ότι τα πράγματα στο Κυπριακό «είναι δύσκολα», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από το όνειρο.

Ανέφερε ότι η δουλειά που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις προσφέρεται ως «πλατφόρμα πάνω στην οποία να κτίσουν», ενώ είπε ακόμα ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ομόσπονδης Κύπρου.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα κύρια θέματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας.

«Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι βοηθητικός, και πάντοτε θα είμαστε στη διάθεση των μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη» σημείωσε «δεν παραιτούνται από την Κύπρο, πρέπει όμως να υπάρχει μια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας μόνο».

Είπε ότι τους τελευταίους 27 μήνες έμαθε πολλά αλλά «πιθανόν όχι αρκετά».

«Φεύγω πολύ πολύ πεπεισμένος ότι η καλύτερη λύση στην Κύπρο είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές, διζωνική, δικοινοτική. Αυτές είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ, πιστεύω σε αυτές, εμείς στα Ηνωμένα Έθνη τουλάχιστον πιστεύουμε σε αυτές».

Αναφερόμενος στους δύο ηγέτες ως «δύο από τους καλύτερους μου φίλους,» και οι δύο από τη Λεμεσό, όπως είπε, ο κ. Έιντε σημείωσε πως έμαθε ότι «τα πράγματα που μπορεί να φαίνονται εύκολα στους ξένους δεν είναι τόσο εύκολα για τους εκ των έσω». Είπε ότι οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν 154 φορές ενώ οι ηγέτες είχαν 70 συναντήσεις.
Καταλήγοντας, ο κ. Έιντε είπε ότι υπήρχαν και στιγμές με πολύ χιούμορ στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος ευχαρίστησε θερμά τη δική του ομάδα που τον στήριζε αυτή την περίοδο των συνομιλιών αλλά και όλους για τη δική τους συνεισφορά στην όλη διαδικασία.

Πηγή; ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...