Ρωσία

Mόσχα: Μυθεύματα τα περί ρωσικής απειλής για γειτονικές χώρες

Τα στρατιωτικά γυμνάσια «Δύση-2017», που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκορωσία, εκτός του ότι έχουν αντιτρομοκρατική κατεύθυνση, έχουν και αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Αμύνης Αλεξάντρ Φόμιν, απορρίπτοντας ως μυθεύματα τα σενάρια που λένε ότι θα αποτελέσουν «το ορμητήριο» για την εισβολή στη Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία ή την Ουκρανία.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρόλο που το μεγαλύτερο τμήμα των γυμνασίων πραγματοποιείται στην επικράτεια της Λευκορωσίας, ο σχεδιασμός τους προϋποθέτει την ύπαρξη υποθετικού εχθρού που δεν έχει σχέση με την συγκεκριμένη περιοχή. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας – είπε ο Φόμιν- η κατάσταση που σχετίζεται με το σενάριο των γυμνασίων, μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα όσα μεταδίδονται περί «ρωσικής απειλής» σε σχέση με τα στρατιωτικά γυμνάσια, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήδη εδώ και μερικούς μήνες τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης (και εν συνεχεία οι πολιτικοί) τρομάζουν την κοινή γνώμη, διαδίδοντας μύθους περί "ρωσικής απειλής"», δήλωσε ο Φόμιν, προσθέτοντας ότι παρουσιάζονται τα πιο απίθανα σενάρια εξέλιξης των γεγονότων με αφορμή τα γυμνάσια αυτά.

Μερικοί έχουν φθάσει στο σημείο να λένε ότι τα γυμνάσια «Δύση -2017» θα αποτελέσουν το «ορμητήριο για την εισβολή» και «κατοχή» της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας είτε της Ουκρανίας. «Καμία από τις εκδοχές αυτές, συνέχισε ο Φόμιν, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» «και αυτό το επιβεβαίωσαν επισήμως αξιωματούχοι τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και της Λευκορωσίας».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτεμπεργκ, ότι πρέπει να είναι όλα διαφανή, ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης, είπε ότι η όλη πληροφόρηση για την προετοιμασία

των γυμνασίων δημοσιεύτηκε συστηματικά στις ιστοσελίδες των υπουργείων αμύνης των δύο χωρών και έχουν αναπαραχθεί από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι η Ρωσία ενημέρωσε τα μέλη- κράτη του ΟΑΣΕ εκ των προτέρων και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου για την διεξαγωγή των στρατιωτικών γυμνασίων, ενώ είχε προσκαλέσει παρατηρητές να παρακολουθήσουν τα γυμνάσια.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια «Δύση-2017» θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 14 έως 20 Σεπτεμβρίου και σ' αυτά θα συμμετέχουν συνολικά 13.000 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες και 700 στρατιωτικά οχήματα βαρέως οπλισμού.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας Όλεγκ Μπελακόνιεφ δήλωσε ότι τα επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια με την Ρωσία θα περιλαμβάνουν σενάρια απόκρουσης ενός πιθανού εισβολέα, όπως και ότι στις 30 Σεπτεμβρίου όλοι οι στρατιώτες και ο στρατιωτικός οπλισμός θα βρίσκονται στις μονάδες τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...