Οικονομία

JP Morgan: Κίνδυνος νέου μνημονίου για την Ελλάδα

Σε περίπου 20 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2019-2020, αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε παρόμοιες ανταλλαγές ομολόγων όπως αυτές της 25ης Ιουλίου, θα χρειασθεί τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για μια «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πρωτίστως ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες.

Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο. Κατά την άποψη των αναλυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει την αγορά ακόμη 2-3 φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα πρέπει να επιχειρήσει μια καθαρή έξοδο. Ταυτόχρονα όμως με τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Πηγή Καθημερινή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ