Οικονομία

Φόροι χωρίς έλεος: Ήρθε η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ - 8 δισ. πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο 5μηνο - Ακολουθούν σωρηδόν κατασχέσεις

Κρύος ιδρώτας «έλουσε» χιλιάδες Έλληνες χθες το βράδυ, αφού πριν καλά καλά χωνέψουν το «μπουγιουρντί» του φόρου εισοδήματος της Εφορίας τους έσκασε και ο ΕΝΦΙΑ. Με την επιστροφή από τις διακοπές, για όσους κατάφεραν να πάνε, ήρθε στους φορολογούμενους το χαράτσι που θεσπίστηκε επί Βενιζέλου και θα καταργούσε ή θα μείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίδιο και απαράλλαχτο.

Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αγγίζει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλοί θα πρέπει να καταβάλουν από μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ, έως και χιλιάδες. Οι περισσότεροι πάντως θα κληθούν να πληρώσουν ποσά μεταξύ 350 έως 750 ευρώ και αυτά σε τρεις μόνο δόσεις.

Τα 3,2 δισεκατομμύρια του ΕΝΦΙΑ (οι φορολογούμενοι είδαν τα ειδοποιητήρια από το απόγευμα έως το βράδυ χθες) αν προστεθούν στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο φόρος εισοδήματος και στα τέλη κυκλοφορίας που ακολουθούν, ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

Για την κυβέρνηση ωστόσο έρχεται η ανάπτυξη και δέσμευσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος τους Έλληνες για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. Αυτό σημαίνει πώς η τρελή φορολογία δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Κάποια μέτρα σαν αυτό της κατάργησης του αυξημένου ΦΠΑ στο κρασί θα ανακοινώνονται και αυτά γιατί πολύ απλά δεν απέδωσαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, προκειμένου να αναδειχθεί και ο περιορισμός της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων πώς 7 στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος γιατί απλά δεν είχαν και όχι γιατί περιμένουν τις 12 δόσεις όπως είπε πρόσφατα η κ. Παπανάτσιου.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, αφού οι φόροι θα συσσωρευτούν και οι πολίτες δεν θα μπορούν να τους πληρώσουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωστόσο έχει την λύση. Θα βγάλει τα σπίτια τους στο σφυρί, θα κατάσχει τα αγροτεμάχια των Ελλήνων και θα τα δώσει στους μετανάστες να τα καλλιεργήσουν. Έτσι λύνει τα προβλήματα...

Υπολογίζεται πώς περίπου 1.000 κατασχετήρια την ημέρα αποστέλλονται στους Έλληνες για χρέη είτε απέναντι στο Δημόσιο είτε στις τράπεζες. Οι πολίτες πολύ απλά δεν ξέρουν από που να προστατευθούν. 

Τώρα, όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή του θα γίνει σε πέντε δόσεις. Η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 δισ. θα μπουν στα ταμεία του κράτους. Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

Ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), ο κύριος φόρος είναι 2,612 δις. Ευρώ (2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα), οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66.000 πλήρη απαλλαγή 100%.

Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος, πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις δόσεις, μία ανά δίμηνο. Η προθεσμία για τη δεύτερη δόση λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου και για την τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Τότε υπολογίζεται πώς θα εκδοθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Είναι αυτό που λένε φόροι χωρίς ανάσα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ