Κοινωνία

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Μαίνεται η πυρκαγιά στις Μαριές - Αγώνας για τη σύλληψη των εμπρηστών (εικόνες)

Σε πλήρη εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης στη βόρεια Ζάκυνθο μετά από μια νύχτα κόλαση. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν την πυρκαγιά που καίει από το περασμένο Σάββατο, υπό έλεγχο...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στο χωριό Μαριές, για το οποίο το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά στα σπίτια. Νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, με τους περισσότερους κατοίκους να αρνούνται να τα εγκαταλείψουν. Στην περιοχή επιχειρούν τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο, 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Το πρωί έφτασαν στο νησί για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής 15 ακόμα οχήματα και 60 πυροσβέστες.

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό»

Μια δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τη Ζάκυνθο, «από τις πολλές φέτος», καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία». «Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ακόμη πως «ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα». «Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας. 

 

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους στο χωριό Μαριές, όπου η πυρκαγιά έκαψε σπίτι λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος. Περίπου στις 23:30 το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικίσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας,, Κορινθίας και Αργολίδας, ενώ υψηλός (δείκτης 3) για τους νομούς Έβρου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και για τα νησιά Σκύρος, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής: Στη Ζάκυνθο, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι – ‘Ανω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς. Συνολικά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ειδικά μηχανήματα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ενώ έχει μεταβεί και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Παράλληλα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Μολύκρειο Ναυπακτίας επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Οριοθετημένες, με διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου, παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, Παππαδάτες Πρέβεζας, Καντήλι Μεγάρων Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.  Ακόμη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στον Κουβαρά Αττικής και την Αγορά Θεσπρωτίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...