Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος ο στύλος της Ορθοδοξίας Μολδαβός Πρόεδρος: Η πίστη μας κρατάει το κράτος μας - Καλύτερα δυο μέρες στο Άγιο Όρος παρά 20 στη θάλασσα (ΦΩΤΟ)

Όπως είναι πρώτο και στα αγιορείτικα θέματα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει από τον Ιούνιο πως τον Αύγουστο θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος ο πρόεδρος της Μολδαβίας.

Χθες λοιπόν περί της 5ης απογευματινής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Igor Dodon έφτασε στη ρωσική αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Οι μοναχοί τον υποδέχτηκαν με κωδωνοκρουσίες σε πανηγυρικό κλίμα.

Τον επικεφαλής της Μολδαβίας υποδέχθηκε συγκεκριμένα με το Ευαγγέλιο στα χέρια ο ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος με τους αδελφούς της μονής. Μετά την τελετή καλωσορίσματος, οι επισκέπτες και οι αδελφοί οδηγήθηκαν στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μονής προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκεί τελέστηκε μια σύντομη προσευχή υπερ υγείας του προέδρου Ιγκόρ Ντοντον. Στο φιλόξενο καλωσόρισμά του, ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Παντελεήμονα Ευλόγιος αναφέρθηκε στους δεσμούς αιώνων των Μολδαβών με το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Όρους. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά, στη μνήμη του Μολδαβού ηγεμόνα Πρίγκιπα Skarlat Kallimaha, που αναβίωσε το μοναστήρι στις αρχές του ΧΙΧ αιώνα. Και εκτελέστηκε από τους Τούρκους το 1821

Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του Σεπτού Παΐσιου Βελιτσκόφσκι στις πνευματικές και πολιτιστικές σχέσεις Σλάβων-Μολδαβών και στην αναβίωση του ρωσικού και μολδαβικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, στη Μολδοβλαχία και τη Ρωσία. «Μεταξύ των ασκητών στο Όρος κατέχει μια ξεχωριστή θέση ο Παϊσιος Βελιτσκόφσκι, με πλούσια κληρονομιά η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πνευματικής κληρονομιάς της Μολδαβίας, της Ρωσίας και των άλλων Ορθοδόξων λαών», - σημείωσε στην ομιλία του, ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Έκλεισε δε την ομιλία του μου με ευχές προς τον Πρόεδρο Ντοντον και τον μολδαβικό λαό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon απαντώντας, δήλωσε “πολύ συγκινημένος από μια τέτοια θερμή υποδοχή και ειλικρινά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ηγούμενο και τους αδελφούς, εκφράζοντας γνήσια χαρά που βρέθηκα στη ρωσική μονή, τόσο κοντά, όχι μόνο για τους Ρώσους πιστούς, αλλά και τη Μολδαβία, την Ουκρανία και άλλες Ορθόδοξες χώρες”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, στη Μολδαβία περισσότερο από το 98% του πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι. «Η πίστη μας - αυτό είναι αυτό που κρατάει το κράτος μας, και οφείλουμε να την αποθηκεύσουμε και να την προστατεύσουμε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναβιώσουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς με τον Άθω ως το κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και τις παραδόσεις του Ορθόδοξου μοναχισμού. "

Σε σχόλιο του προς τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ο Ντοντον είπε χαρακτηριστικά ότι είναι καλύτερα να περάσει δύο μέρες στο Άγιο Όρος, σε ένα περιβάλλον όπου γαληνεύει την ψυχή παρά 20 ημέρες διακοπές στη θάλασσα, επειδή αυτό το ευλογημένο μέρος, και επειδή μέρος όπως το Άγιο Όρος, δεν υπάρχει πλέον οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο πρόεδρος διανυκτέρευσε στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, και το ίδιο βράδυ πήρε μέρος στην αγρυπνία, αφιερωμένη στον προφήτη του Θεού Ηλία,

Σημερα ο επικεφαλής του μολδαβικού κράτους θα συνεχίσει το προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

Η αναχώρησή του από το Άγιο Όρος είναι προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ