Κοινωνία

Στη Φθιώτιδα ψάχνει τη μικρή Μαντλίν η Σκότλαντ Γιαρντ

Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα, είναι πιθανόν να βρίσκεται το μυστικό της εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν. Η 3χρονη (τότε) Μαντλίν Μακ Καν εξαφανίστηκε το Μάιο του 2007 και η εξαφάνισή της συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η υπόθεση έχει δει αρκετές φορές έκτοτε το φως της δημοσιότητας. Η τελευταία εξέλιξη αναζητά απάντηση στο μυστήριο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγγραφα αλλά και μαρτυρίες που αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», η βρετανική αστυνομία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση ενός 46χρονου Γερμανού ο οποίος είχε συλληφθεί και διαμένει στη χώρα μας και προσδιορίζεται ως σημαντικός και αξιόπιστος μάρτυρας στο θρίλερ της μικρής Μαντλίν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιάρντ συνάντησε προ μερικών ημερών τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην Αθήνα και άντλησε κρίσιμα στοιχεία για την τύχη του κοριτσιού.

Στις 18 Ιουλίου 2017 η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στη Λ. Κατεχάκη σύνεταξε έγγραφο που αναφερόταν σε ενημέρωση του «συνδέσμου» της ΕΛ.ΑΣ. στο Λονδίνο από την Μητροπολιτική Αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως σημειώνεται «τον Μάιο του 2017 επικοινώνησε με την ομάδα της επιχείρησης "Grange" ο 46χρονος γερμανικής καταγωγής που διαμένει στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει στις συγκεκριμένες έρευνες». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο ο 46χρονος είχε φυλακιστεί για υπόθεση λαθρομεταναστών και έδινε το «παρών» σε αστυνομικές υπηρεσίες χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο με βάση τις πληροφορίες της Σκότλαντ Γιάρντ «μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχει δώσει οικειοθελώς και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα από την Μητροπολιτική Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση έχουν διασταυρωθεί και θεωρείται αξιόπιστη».

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 σε ηλικία τριών ετών στη μικρή πόλη Πράια ντα Λουζ στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι Μακ Καν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Η 3χρονη και τα αδέλφια της πήγαν για ύπνο στις 8:30 στο ισόγειο του διαμερίσματος τους, στο θέρετρο όπου παραθέριζαν ενώ οι γονείς τους με του φίλους τους δειπνούσαν σε εστιατόριο περίπου 50 μέτρα μακριά. Περίπου στις 10 το βράδυ η μητέρα της Μαντλίν, διαπίστωσε ότι το κορίτσι είχε εξαφανιστεί.

Από μια ημιτελή ανάλυση DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε σε μια αρχική εκδοχή ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα και ότι οι γονείς της είχαν επιχειρήσει συγκάλυψη του συμβάντος.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 οι γονείς της είχαν χαρακτηριστεί επίσημα ως «ύποπτοι». Ωστόσο η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε τη υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το 2001 ξεκίνησε η επιχείρηση «Grange» της Σκότλαντ Γιάρντ με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ για τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν την εξαφάνιση της Μαντλίν. Στη συνέχεια άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορα σενάρια για το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ. Με βάση τη μαρτυρία μιας οικογενειακής φίλης η έρευνα εστιάστηκε σε ένα ύποπτο άτομο που εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να κρατά ένα μικρό κορίτσι. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2013 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας βρετανός τουρίστας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Στη συνέχεια οι έρευνες στράφηκαν και σε έναν άλλο Βρετανό με πορτογαλική καταγωγή ο οποίος είναι σύμβουλος ακινήτων και είχε εντοπιστεί κοντά στο σημείο εξαφάνισης και είχε δείξει υπερβολικό ζήλο για τον εντοπισμό του κοριτσιού. Ακόμα υποψίες είχαν κινηθεί σε βάρος ενός από τους συνδαιτυμόνες των γονιών της Μαντλίν, ο οποίος είχε προσφερθεί να ελέγξει ο ίδιος το δωμάτιο που κοιμούνταν τα παιδιά.

Παράλληλα, εξετάστηκαν μαρτυρίες Ιρλανδών τουριστών για άνδρα με κοντά καστανά μαλλιά και μπεζ παντελόνι που έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο κρατώντας στα χέρια ένα κορίτσι που ταίριαζε με την περιγραφή της Μαντλίν.

Συνολικά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Grange», συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία 8.500 αναφορές για την τύχη της Μαντλίν, ενώ προέκυψε πρόβλημα στις έρευνες λόγω της μικρότερης χρηματοδότησής τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...