Αρχείο

«Σάλβια» - Το ναρκωτικό «φονιάς» έφτασε και στην Ελλάδα - Συναγερμός στις Αρχές

Από μία επαρχία του Μεξικό όπου και παράγεται το παραισθησιογόνο Σάλβια εντοπίστηκε στο Λαύριο.

Την πρώτη του… εμφάνιση έκανε στην Ελλάδα το φυτικό ναρκωτικό Σάλβια. Πρόκειται για το ναρκωτικό των Σαμάνων του Μεξικού. Το παραισθησιογόνο βρέθηκε στην κατοχή Αλβανού διακινητή που συνελήφθη, ο οποίος είχε επίσης στην κατοχή του κοκαΐνη και χασίς.

Ο 31χρονος Αλβανός συνελήφθη στο λιμάνι του Λαυρίου ενώ λίγο πριν είχε πουλήσει ναρκωτικά σε μια γυναίκα, την οποία δεν κατάφεραν να εντοπίσουν στην συνέχεια οι αστυνομικοί.

Τα ναρκωτικά τα είχε κρύψει σε ειδική κρύπτη στο κλιματισμό του οχήματος. Εκτός λοιπόν από τις ποσότητες της κοκαΐνης και του χασίς, οι αστυνομικοί εντόπισαν 24 γραμμάρια τις φυτικής ουσίας Σάλβια.

Πρόκειται για ψυχοτρόπο ναρκωτικό, προερχόμενο από το ομώνυμο φυτό που βγαίνει κυρίως στην επαρχία Οαξάκα του Μεξικό και είναι γνωστή στους Ινδιάνους της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό προκαλεί έντονες παραισθήσεις, ενώ θέτει ακόμα και κίνδυνο την ζωή του χρήστη από τα όσα ακραία μπορεί να κάνει λόγω των παραισθήσεων.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ονομασία που έχουν δώσει στους χρήστες τις Σάλβια τους οποίους χαρακτηρίζουν “ψυχοναύτες”.

Ήδη στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί θάνατοι χρηστών, οι οποίοι νόμιζαν πως μπορούσαν να πετάξουν και τελικά επεσαν απο μεγάλο ύψος και σκοτώθηκαν.

Το παραισθησιογόνο που προκαλεί τρέλα

Μοιάζει με μέντα και φασκόμηλο, μυρίζει σαν τσάι, όμως δεν ανήκει καθόλου στα ευεργετικά βότανα της φύσης. Είναι ένα ισχυρό παραισθησιογόνο, πιο ισχυρό και από το LSD, που δρα σε λίγα δευτερόλεπτα και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι χρήστες του salvia divinorum, όπως ονομάζεται, ισχυρίζονται ότι είναι αθώο, ωστόσο ένας έφηβος στη Βρετανία, όπου κυκλοφορεί κανονικά και με τον νόμο, έπειτα από χρήση του αυτοκτόνησε.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Sunday Telegraph», το salvia divinorum είναι το πιο ισχυρό παραισθησιογόνο που έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα. Οι χρήστες του το προμηθεύονται από το Ιντερνετ, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που το αγοράζουν από καταστήματα με βότανα που ειδικεύονται στην πώληση προϊόντων τα οποία έχουν σχέση με ναρκωτικά. Το salvia είναι γνωστό και ως «θεϊκό φασκόμηλο». Επηρεάζει την ικανότητα συντονισμού όπως και το αλκοόλ, αν και η δράση του είναι διαφορετική. Υπεύθυνη γι’ αυτήν είναι η ουσία σαλβινορίνη-Α, που ενεργοποιεί τον κ-οπιοειδή υποδοχέα του εγκεφάλου. «Σίγουρα, δεν είναι ναρκωτικό των πάρτι. Οι χρήστες κρακ και οι αλκοολικοί δεν το προτιμούν», είπε στην εφημερίδα ο δρ Τζον Μέντελσον, ειδικός της κλινικής φαρμακολογίας που ερευνά τη δράση του salvia στον εγκέφαλο.

Οι χρήστες είναι συνήθως έφηβοι ή λίγο μετά τα είκοσι, όμως υπάρχουν και κάποιοι μεγαλύτεροι, όπως ο 40χρονος Λι Χόγκαν που μίλησε στην εφημερίδα και έκανε χρήση μπροστά στον συντάκτη της. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη ρουφηξιά οι χρήστες αρχίζουν να παραμιλάνε, γελούν δυνατά, ουρλιάζουν, βγάζουν άναρθρες κραυγές και ψιθυρίζουν ή χειρονομούν βουλιάζοντας στον καναπέ ή πέφτοντας στο πάτωμα. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι τα οράματα, τα φώτα, τη δίνη και τις παραισθήσεις που βιώνουν εκείνη τη στιγμή ή την εφιαλτική αίσθηση ότι βρίσκονται κοντά στον θάνατο, την τρέλα ή ότι τους επιτίθενται». Την περιγραφή του δημοσιεύματος μπορεί να την επιβεβαιώσει κανείς στο Ιντερνετ, αφού πολλοί χρήστες ανεβάζουν βίντεο με τον εαυτό τους να κάνει χρήση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...