Επιστήμη

Ποια βιντεοπαιχνίδια «τρώνε» τον εγκέφαλο - Tι λένε οι επιστήμονες

Όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια συχνά στον υπολογιστή τους ή σε παιχνιδοκονσόλα, δεν εξασκούν μόνο τον εγκέφαλό τους, αλλά επίσης τον εξασθενούν. Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη και για τον προσανατολισμό στο χώρο.

Όσο μικραίνει ο ιππόκαμπος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εκδηλώσει παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Γρεγκ Γουέστ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Βερονίκ Μπομπό του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής «Molecular Psychiatry», μελέτησαν 100 ανθρώπους, τους οποίους έβαλαν να παίξουν διάφορα βιντεοπαιχνίδια δράσης και άλλα διαφορετικά παιχνίδια επί συνολικά 90 ώρες.

Στη συνέχεια, έγινε πλήρης μελέτη του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την τεχνική της νευρο-απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα βιντεοπαιχνίδια δεν έχουν την ίδια επίπτωση στον εγκέφαλο, παρόλο που οι χρήστες παίζουν τις ίδιες ώρες. Τα παιγνίδια δράσης (action games) οδηγούν σε ατροφία του ιπποκάμπου του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα τα παιγνίδια άλλου είδους οδηγούν σε αύξηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στην ίδια περιοχή.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, οι νευροεπιστήμονες πρέπει να το σκεφθούν δυο φορές, προτού προτείνουν στους ασθενείς να παίζουν βιντεοπαιχνίδια αδιακρίτως, προκειμένου να τονώσουν τον εγκέφαλό τους. Όπως είπαν, η προειδοποίηση ισχύει ιδίως για ασθενείς με συνδυασμό Πάρκινσον και άνοιας, με Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και μετατραυματικό σύνδρομο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...