Πατριαρχεία

Πιο κοντά Βατικανό-Μόσχα. Μετά την διπλωματία των λειψάνων ο κίνδυνος του Ισλαμ-Αποσταθεροποιητικός παράγων οι Τούρκοι της Γερμανίας

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Πριν από ακριβώς ένα μήνα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε ανάλυσή του τόνιζε πως με εργαλείο την διπλωματία των λειψάνων η Μόσχα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο Βατικανό προσπερνώντας σε αυτόν τον ιδιότυπο στίβο ακόμη και το Φανάρι με αφορμή και τα λείψανα του Αγίου Νικολάου που μεταφέρθηκαν από το Μπάρι σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Πλέον ο δεύτερος συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα που ενώνει Βατικανό και Μόσχα είναι η κοινή ανησυχία για την επέκταση του ισλαμισμού στην Ευρώπη.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Αγία Έδρα, Βιτσάεσλαβ Κοστίκοφ εξέφρασε την άποψη πως η εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βατικανού υπαγορεύεται από ορισμένες ενοχλητικές τάσεις στον εκκλησιαστικό κόσμο.

"Παρά την τεράστια εξουσία του Βατικανού, οι θέσεις του Χριστιανισμού στην Ευρώπη αποδυναμώνουν: αν και υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια Χριστιανοί στον κόσμο (1 δισεκατομμύριο από αυτούς είναι Καθολικοί), οι εκκλησίες αδειάζουν και κλείνουν ενώ το Ισλάμ ενισχύει την παρουσία και την επιρροή του στον κόσμο (1,5 δισεκατομμύριο) και στην Ευρώπη ", γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Argumenty i Fakty.

Εκτός αυτού, ο Κοστίκοφ πιστεύει ότι "η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν εντυπωσίασε αρνητικά την Ευρώπη, καθώς είπε ότι οι Τούρκοι εκλογείς θα πρέπει να καταψηφίσουν εκείνους τους πολιτικούς που αντιτίθενται στους μουσουλμάνους στο Βερολίνο”.

Ο Κοστίκοφ είναι σίγουρος ότι η τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στη Γερμανία είναι ένας σημαντικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην πολιτική και θρησκευτική ζωή, ενώ οι μουσουλμανικές οικογένειες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ευρώπη είναι πολύ πιο δραστήριες σε «δραστηριότητες γεννήσεων» από ό, τι οι Ευρωπαίοι.

«Στην αλλαγή των συνθηκών, οι σχέσεις μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και ειδικά μεταξύ του Βατικανού και της Μόσχας επικεντρώνονται στην προστασία του κοινού χριστιανικού χώρου και όχι στις διαφορές τους», δήλωσε καταλήγοντας.

Βέβαια ο Κοστίκοφ δεν αναφέρει τίποτα στα πολλαπλά ανοίγματα του Πάπα Φραγκίσκου προς το Ισλάμ με πιο πρόσφατη την παρουσία του στην Αίγυπτο σε μουσουλμανικό πανεπιστήμιο.

Κλιμακωτά λοιπόν μετά την διπλωματία των λειψάνων έρχεται η διπλωματία της ισλαμικής απειλής που προσεγγίζει το Βατικανό με το Πατριαρχείο Μόσχας, με το Φανάρι να παρακολουθεί άπραγο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...