Πατριαρχεία

Παρέμβαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για το "Jaffa Gate" με τα ακίνητα - Μιλάει για πολιτικές σκοπιμότητες - Τι ζητάει από Τραμπ, Πούτιν και Τσίπρα

Του Μανώλη Κείου

Παρέμβαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου είχαμε με συνέντευξή του για την περίφημη υπόθεση "Jaffa Gate", όπως την χαρακτήρισε, η οποία-όπως είπε- “διέσχισε τις γραμμές της δικαιοσύνης και της λογικής”.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο του άνοιξε τον φάκελο των ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Όσον αφορά τα νεώτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

“Τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου, 30ῆς Ἰουλίου / 12ης Αὐγούστου 2017, ἔλαβε χώραν συνέντευξις τῶν Μ.Μ.Ε. τῆς Ἰορδανίας καί ἄλλων χωρῶν εἰς τήν ἐν Ἀμμάν Μητρόπολιν τοῦ Ἑλληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων.

Εἰς τήν συνέντευξιν ταύτην καί εἰς ζωντανήν τηλεοπτικήν ἀναμετάδοσιν ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατήγγειλεν τήν πρόσφατον ἄδικον ἀπόφασιν τοῦ Ἰσραηλινοῦ Δικαστηρίου, ἡ ὁποία ἐπικυρώνει τάς παρανόμους συμφωνίας ἐνοικιάσεως τῶν ξενοδοχείων τῆς Πύλης τοῦ Δαυΐδ, ἰδιοκτησίας τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων τό ἔτος 2005 ὑπό τοῦ τότε Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ. Εἰρηναίου καί τοῦ Οἰκονομικοῦ συνεργάτου αὐτοῦ κ. Νικολάου Παπαδήμα πρός τάς παρακτίους ἑταιρείας τῶν “Ateret Kohanim”

Τήν ἐκκλησιν τοῦ Μακαριωτάτου ἠκολούθησαν ἀπαντήσεις Αὐτοῦ διά στόματος τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Χριστοφόρου εἰς δημοσιογραφικάς ἐρωτήσεις περί τοῦ τρόπου διαχειρίσεως τῆς περιουσίας τοῦ Πατριαρχείου καί τῆς διαφυλάξεως τῶν δικαιωμάτων τῶν Χριστιανῶν εἰς τήν Ἁγίαν Γῆν ἐν γένει καί τήν Ἱερουσαλήμ εἰδικώτερον, Ἁγίαν Πόλιν τῶν τριῶν μονοθεϊστικῶν θρησκειῶν”.

Στην έκκλησή του ο Πατριάρχης αναφέρει μεταξύ άλλων “Έχουμε σταθεί σιωπηλοί, φέρνοντας μαρτυρία ασθενούς σε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον μας και εναντίον του Πατριαρχείου μας, που φαινόταν να αυξάνεται καθημερινά με ψευδείς κατηγορίες και συκοφαντίες, με στόχο την κληρονομιά και την ακεραιότητά μας. Σήμερα, είναι το καθήκον και η δέσμευσή μας, που μας εμπιστεύτηκε ο Κύριος, που μας οδηγούν να σπάσουμε τη σιωπή μας και να πούμε: Αρκετά”

Σύμφωνα με τον κ. Θεόφιλο το Πατριαρχείο απορρίπτει δημόσια και σαφώς την άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Ισραηλινού Επαρχιακού Δικαστηρίου στην υπόθεση «Jaffa Gate». “Αυτή η δεκαετής νομική μάχη έχει οδηγήσει σε μια άδικη απόφαση που αγνόησε όλα τα σαφή και συγκεκριμένα νομικά στοιχεία του Πατριαρχείου που αποδεικνύουν κακή πίστη, δωροδοκία και συνωμοσία. Μια τέτοια απόφαση, υπέρ του ομίλου Settlor Ateret Cohanim, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως πολιτικά κίνητρα” σχολιάζει ο κ. Θεόφιλος και συνεχίζει
“Αυτή η απόφαση μεροληψίας, η οποία επηρεάζει όχι μόνο το Πατριαρχείο αλλά και την ίδια την καρδιά της χριστιανικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης, έρχεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή και θα έχει σίγουρα την πιο αρνητική επίδραση στη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους. Θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην κοινότητα μας”

Κατόπιν ο Πατριάρχης χαρτογράφησε τα επόμενα βήματα αποκαλύπτοντας πως θα ακολουθηθεί μια διαδικασία προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, “όπου έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει μια απόφαση βασισμένη αποκλειστικά σε θέματα δικαίου, διαδικασίας και δικαιοσύνης” όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το Πατριαρχείο θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να ανατραπεί αυτή η άδικη απόφαση.

“Η ανησυχία μας για την πολιτικοποίηση της υπόθεσης "Jaffa Gate" γίνεται πιο έντονη από την πρόσφατη δράση 40 μελών της Κνεσέτ, που πριν από δύο εβδομάδες υπέγραψαν στο ισραηλινό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα περιόριζε σοβαρά τα δικαιώματα των Εκκλησιών να ασχολούνται ελεύθερα και ανεξάρτητα με τα εδάφη τους και θα απειλούσε με δήμευση τους.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια σαφής προσπάθεια να στερηθεί το 2000 ετών Πατριαρχείο μας , καθώς και οι φιλικές μας Εκκλησίες που υπάρχουν εδώ και αιώνες στους Αγίους Τόπους, της νόμιμης και ιστορικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας μας. Αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, εάν περάσει, θα αποτελούσε σαφή παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης στην περιοχή και θα αποτελούσε μια απαράδεκτη επίθεση στην ελευθερία της λατρείας” καταγγέλει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και ζητάει επείγουσα συνάντηση των Αρχηγών των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων για συντονισμό δράσεων.

Τέλος καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ, τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και άλλους διεθνείς ηγέτες όπως τον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β, τον Πρόεδρο Αμπάς, τον Πρόεδρο Rivlin, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Γενικό Γραμματέα Guterres, τον Πρόεδρο Juncker, να παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη και η ελευθερία θα επικρατήσει..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ