Κόσμος

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΗΕ την επανεξέταση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι θα ταξιδέψει αργότερα αυτό τον μήνα στην Βιέννη για να συζητήσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, στο πλαίσιο της επανεξέτασης της Ουάσιγκτον για την συμμόρφωση της Τεχεράνης στους όρους της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος (γνωστής και με τα αρχικά JCPOA). 

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Χέιλι θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Βιέννη για εξετάσουν περαιτέρω το εύρος των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να εξεταστεί κατά πόσον η άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, που προβλέπεται με βάση την JCPOA, είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις».

Οι περισσότερες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και χωρών της Δύσης ενάντια στο Ιράν ήρθησαν πριν από 18 μήνες έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας. Η Τεχεράνη εξακολουθεί να υπόκειται σε εμπάργκο όπλων και σε άλλους περιορισμούς, που δεν αποτελούν από τεχνικής άποψης μέρος της συμφωνίας.

Ο ΔΟΑΕ ελέγχει τους περιορισμούς που η JCPOA επιβάλει στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώνει κάθε 90 μέρες το Κογκρέσο για την συμμόρφωση του Ιράν στη πυρηνική συμφωνία. Η επόμενη προθεσμία είναι τον Οκτώβριο και ο Τραμπ έχει τονίσει ότι πιστεύει ότι έως τότε οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ότι το Ιράν δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας.

Η επανεξέταση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πολιτική της απέναντι στο Ιράν βάζει επίσης στο στόχαστρο τη στάση της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή, την οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Λίβανο.
«Η πρεσβευτής Χέιλι έχει εκφράσει σταθερά τις προσωπικές της ανησυχίες και εκείνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τις παράνομες δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και άλλες επικίνδυνες ενέργειες της Τεχεράνης», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στις 28 Ιουλίου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι θυγατρικές μιας εταιρείας, η οποία κατά την Ουάσιγκτον, βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, μία μέρα μετά αφού η Τεχεράνη προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός είδους πυραύλου ο οποίος μπορεί να θέτει δορυφόρους σε τροχιά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ενέκρινε νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, με την Τεχεράνη να υποστηρίζει ότι αυτό παραβιάζει τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ