Κοινωνία

Μια πριγκίπισσα στην Κρήτη – Ποια είναι

Πρόκειται για την Σαλίμα Αγά Χαν που πριν αρκετά χρόνια είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Καρίμ Αγά Χαν , τον θρησκευτικό ηγέτη των ισμαηλιτών.

Η Σαλιμά θα βρίσκεται στην Κρήτη για να υποστηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από τα παιδικά χωριά SOS, θέλοντας να δώσει την βαρύτητα που έχουν διεθνώς αυτές οι προσπάθειες τις οποίες και υποστηρίζει.

Ο Αγά Χαν είναι από τους πλουσιότερους πρίγκιπες, έστω και αν δεν έχει πλέον…λαό. Στα 80 του χρόνια σήμερα ο Αγά Χαν έχει ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Το 1961 ξεκίνησε την κατασκευή του resort Costa Smeralda στη Σαρδηνία, αγαπημένο προορισμό σήμερα των οικονομικά πανίσχυρων. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο με το ιδιωτικό τζετ ή τη θαλαμηγό του, Alamshar, για την οποία χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του ιδιοκτήτη της.

Οι ρίζες της οικογένειας ξεκινούν 14 αιώνες πριν, στην αρχή του Ισλάμ. Ο Αγά Χαν θεωρείται κατευθείαν απόγονος του Μωάμεθ. Ο τίτλος Αγά Χαν (Άρχοντας Αρχηγός) δόθηκε για πρώτη φορά στον ιμάμη των ισμαηλιτών από τον Σάχη της Περσίας, όταν ό πρώτος Αγά Χαν παντρεύτηκε την κόρη του Σάχη, πριγκίπισσα Σαρβέ Τζαχάν Χανούμ και μέσω αυτής της ένωσης οι απόγονοί τους απέκτησαν τον τίτλο του πρίγκιπα. Ο πρίγκιπας Καρίμ, που είναι Βρετανός υπήκοος, είναι αποδεκτός από τη βασίλισσα ως η Αυτού Υψηλότης.

Οι πιστοί του Αγά Χαν θεωρούν ότι είναι ημίθεος και κάθε χρόνο τού αποδίδουν το ένα δέκατο του εισοδήματός τους. Ο πατέρας του ήταν ο περιβόητος Αλή Χαν, ένας από τους μεγαλύτερους καρδιοκατακτητές του 20ού αιώνα. Χαρτοπαίκτης και playboy, σκανδάλιζε το Λονδίνο του Μεσοπολέμου με τους έρωτές του με μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας, όπως η δούκισσα του Άρτζιλ. Μετά συνάντησε τη μητέρα του σημερινού Αγά Χαν, την Τζόαν Γκίνες, απόγονο του Εδουάρδου Γ’. Όλη του η ζωή περιστρεφόταν γύρω από τα άλογα, τους ιπποδρόμους, τα καζίνο και τις γυναίκες, ακόμα και μετά το γάμο του με την Τζόαν Γκίνες. Η λίστα συμπεριελάμβανε σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Τζιν Τίρνεϊ και η Τζόαν Φοντέιν, ενώ ανάμεσα στις κατακτήσεις του ήταν και η νεαρή τότε Ειρήνη Παππά.

Πηγή cretalive

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ