Κόσμος

«Με ίδια θέληση όπως τότε θα νικήσουμε τους εχθρούς μας» - Τι δήλωσε ο Ερντογάν με αφορμή την «Ημέρα της Νίκης»

Η 30η Αυγούστου γιορτάζεται στην Τουρκία ως Zafer Bayramı, ή ελληνιστί «Ημέρα της Νίκης». Είναι η τελευταία νίκη που πετυχαίνει ο στρατός του Μουσταφά Κεμάλ, απέναντι στα ελληνικά στρατεύματα, στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ. Με αφορμή αυτή την εθνική επέτειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε ένα μήνυμα την Τρίτη, για την 95η επέτειο αυτής της μάχης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιγράφει τη νίκη του 1922 ως «διακήρυξη της θέλησης για ανεξάρτητη διαβίωση», δήλωσε: «Η νίκη της 30ης Αυγούστου είναι η διακήρυξη της θέλησης του έθνους μας προς ολόκληρο τον κόσμο να ζει ανεξάρτητο στην πατρίδα του, την οποία θεωρεί πιο πολύτιμη από τη δική του ζωή. Έχοντας διαμορφώσει την ιστορία με τις πολιτικές και κοινωνικές της συνέπειες, αυτή η νίκη έγινε πηγή έμπνευσης και ελπίδας για πολλά καταπιεσμένα έθνη που πολεμούσαν έναν πόλεμο ανεξαρτησίας ενάντια στους ιμπεριαλιστές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Erdogan στο μήνυμά του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία διατηρεί την ίδια αποφασιστικότητα για να νικήσει κάθε απειλή, επίθεση ή προσπάθεια σαμποτάζ ενάντια στην οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της όπως έκανε πριν από 95 χρόνια. Ο αδιάλειπτος αγώνας που αντιμετωπίζουμε εναντίον αιματηρών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως οι FETO, ISIS, PKK, PYD κ.λπ. χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις σχετικά με το νόμο, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία είναι το πιο εμφανές παράδειγμα της αποφασιστικότητας μας».

Όπως αναφέρει ο τούρκος πρόεδρος, «με τον αγώνα της, η Τουρκία προστατεύει όχι μόνο τους πολίτες της, αλλά και συμβάλλει στην παγκόσμια ασφάλεια».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξαλείφει τις απειλές κατά της ύπαρξής της στη ρίζα τους. Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πηγή δύναμης μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη του έθνους μας, η οποία έχει συνενωθεί γύρω από τις αρχές του ‘’Ένα Έθνος, μία σημαία, μία πατρίδα και ένα κράτος’’, καθώς η υποστήριξη φιλικών χωρών» καταλήγει το προεδρικό μήνυμα.

Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν τόνισε τη βούληση του τουρκικού έθνους που έπαιξε ρόλο στη μάχη στο Γκελίμπολου (Καλλίπολη), στον πόλεμο και στη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 λέγοντας: «Το έθνος μας έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δημοσίευσε επίσης ένα μήνυμα για την Ημέρα της Νίκης, επαναλαμβάνοντας πως ο αγώνας της ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους κατέληξε στη νίκη στις 30 Αυγούστου 1922.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δυνάμεις που έχουν ως στόχο την ενότητα της Τουρκίας θα βρουν απέναντι τους το κράτος.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξέδωσε ευχητήριο μήνυμα με αφορμή τη Γιορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου.

Στο μήνυμα του ο κ. Γιλντιρίμ ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους λέγοντας ότι στις 30 Αυγούστου 1922 ο αγώνας της ανεξαρτησίας έληξε με νίκη.

Από την άλλη, συνέχισε, ο τουρκικός λαός με τη νίκη αυτή απέδειξε, ότι απέναντι σε όλες τις δυσκολίες, δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα, επίσης θα προστατέψει τη χώρα, τη σημαία και την ελευθερία του.

Ο κ. Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι αυτοί που θέλησαν να καταστρέψουν τη χώρα βρήκαν την αντίσταση του τουρκικού λαού.

Συνέχισε ως εξής:

«Σήμερα σε όλα τα μέρη της χώρας είμαστε ενωμένοι για την ευημερία και ειρήνη επίσης συνεχίζουμε την καταπολέμηση απέναντι σε όλους τους κινδύνους που απειλούν την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία μας. Όλοι να ξέρουν ότι οι δυνάμεις που θα απειλούν την ενότητα της χώρας θα βρουν πάντα απέναντι τους το κράτος. Δεν θα είναι ποτέ πετυχημένοι αυτοί που θα προσπαθήσουν να απειλούν τη δημοκρατία της Τουρκίας με πραξικοπήματα και με τρομοκρατικές ενέργειες και θα είναι ηττημένοι απέναντι στο έθνος και το κράτος».

Σε δήλωσή του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που πρόσφατα αθωώθηκε από οποιαδήποτε ανάμειξη στο περσινό πραξικόπημα, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Ημέρα της Νίκης «θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και υπερηφάνεια για τον στρατό που δημιουργήθηκε από το λατρεμένο [τουρκικό] λαό».

Αποτίοντας φόρο τιμής στον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και τους συναδέλφους του ως «αρχιτέκτονες αυτής της νίκης», ο Ακάρ τόνισε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν με τις χωροφυλακές, την αστυνομία και τους φρουρούς ασφαλείας, για επιτυχία εναντίον όλων των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν την εθνική μας ενότητα και την αδιαίρετη ακεραιότητα, χωρίς να αφήσουμε κανέναν αθώο μας άνθρωπο να υποστεί βλάβη και μέχρι να μην υπάρχει κανένας στα εδάφη μας», δήλωσε ο Ακάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ