ΗΠΑ

Κρούγκμαν: Ο Τραμπ κάνει τον Καλιγούλα να φαίνεται... καλός

Ένα άρθρο του οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ με τίτλο «Ο Τραμπ κάνει τον Καλιγούλα να φαίνεται καλός» φιλοξενεί η New York Times.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, πολλοί ήταν εκείνοι την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ που παρομοίαζαν τον Αμερικανό Πρόεδρο με τον Καλιγούλα, τον σκληρό αυτοκράτορα της Ρώμης που απολάμβανε να ταπεινώνει τους άλλους και ειδικά τα μέλη της ελίτ της αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κρούγκμαν, επτά μήνες της διοίκησης Τραμπ αποδεικνύουν ότι η σύγκριση αυτή είναι άδικη.

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως ο Καλιγούλας δεν όξυνε τη βία μεταξύ των εθνοτήτων στην αυτοκρατορία, ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Οι περιφερειακοί κυβερνήτες συνέχισαν να διατηρούν την τάξη, ο στρατός να υπερασπίζεται τα σύνορα, δεν υπήρχαν οικονομικές κρίσεις.

Και τελικά όταν η συμπεριφορά του έγινε ανυπόφορη, η ελίτ βρήκε τον τρόπο να απαλλαγεί από αυτόν, τονίζει ο Κρούγκμαν και συνεχίζει:

«Αντιθέτως ο Τραμπ παραβιάζει καθημερινά τον όρκο του ότι θα υπερασπίζεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων και οι Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν ακόμα και να σκεφτούν ότι πρέπει να ξεφορτωθούν τον πρόεδρο.

«Σε αντίθεση με τους Γερουσιαστές στην αρχαία Ρώμη, οι οποίοι έπρεπε να συνωμοτήσουν με την πρετοριανή φρουρά για να δολοφονήσουν τον Καλιγούλα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα να απομακρύνει έναν ανέντιμο Πρόεδρο. Αλλά το μόνο που βλέπουμε από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων Ρεπουμπλικάνων είναι ανεπίσημες εκφράσεις θλίψης ή αποκήρυξης της μισαλλοδοξίας που δεν κατονομάζουν τον βασικό υπεύθυνο» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν έναν ανίκανο Πρόεδρο και η μόνη ελπίδα είναι οι ενδιάμεσες εκλογές να αλλάξουν τη σύνθεση του Κογκρέσου.

«Αν αυτό δεν συμβεί, το μόνο που μπορώ να πω είναι ο Θεός να σώσει την Αμερική. Γιατί όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα το κάνουν» προειδοποιεί ο κ. Κρούγκμαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...