ΗΠΑ

Καράβι ακυβένητο: Το Ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχεται τις ευθύνες της διοίκησης του αντιτορπιλικού «USS Fitzgerald» για την σύγκρουση με φορτηγό πλοίο και μοιράζει «καμπάνες»



Το Ναυτικό των ΗΠΑ «ξηλώνει» τη διοίκηση του αντιτορπιλικού «USS Fitzgerald» και προχωρά στην τιμωρία πολλών αξιωματικών και ναυτών για τη σύγκρουση του πλοίου με το φορτηγό πλοίο των Φιλιππίνων πριν από δύο μήνες στο Κόλπο του Τόκιο, αποδέχόμενο προφανώς τις βαριές ευθύνες του πληρώματος του αμερικανικού σκάφους. Σημειώνεται πώς από την σύγκρουση είχαν σκοτωθεί 7 ναύτες και το «USS Fitzgerald» υπέστη σοβαρές ζημιές με το σύστημα aegis να καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμη και σήμερα πάντως, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να δέχονται τις ευθύνες που είχαν για την σύγκρουση, παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Πόσο μάλλον όταν ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, δεν καταφέρνει να αποφύγει ένα φορτηγό πλοίο το οποίο κινείται με μικρή ταχύτητα έστω και με κατεύθυνση για τον σκόπιμο εμβολισμό του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό, περίπου 12 ναυτικοί, μεταξύ των ο πλοίαρχος και άλλα ανώτατα στελέχη του «USS Fitzgerald», θα τιμωρηθούν για τη σύγκρουση του αντιτορπιλικού και του φιλιππινέζικου φορτηγού πλοίου. Ο ναύαρχος Μπιλ Μοράν, υποδιοικητής ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος θα απομακρυνθούν από το πλοίο διότι «χάσαμε την εμπιστοσύνη και την πεποίθηση στις ηγετικές τους ικανότητες».

Ο ναύαρχος Μοράν δήλωσε ότι 12 ναύτες θα αντιμετωπίσουν διοικητικές τιμωρίες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ποινικές ευθύνες. Στο μεταξύ, συνεχίζονται πολλαπλές αμερικανικές και ιαπωνικές έρευνες για το πώς το «USS Fitzgerald» και το πολύ μεγαλύτερο φορτηγό πλοίο ACX Crystal συγκρούστηκαν σε αίθριο καιρό νότια του Κόλπου του Τόκιο την 17η Ιουνίου.

Στη σύγκρουση, η οποία δημιούργησε σοβαρό ρήγμα στο πολεμικό κάτω από την ίσαλο, σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί ναύτες, τη μεγαλύτερη απώλεια ναυτικών σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο από το 2000, όταν βομβαρδίστηκε το αντιτορπιλικό «USS Cole» στον Κόλπο του Άντεν της Υεμένης το 2000.

Το Ναυτικό δημοσιοποίησε μια αναφορά που παρέθεσε νέες λεπτομέρειες για τη σύγκρουση και το τι ακολούθησε. Εξήντα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση είχε πλημμυρίσει εντελώς ένα διαμέρισμα του πολεμικού πλοίου με κουκέτες. Περίπου 25 από τους 35 ναύτες κατάφεραν να βγουν παρά τα αντικείμενα που επέπλεαν γύρω τους και δύο από αυτούς παρέμειναν στη σκάλα στο διαμέρισμα, βοηθώντας άλλους να βγουν. «Οι επιλογές που έκαναν αυτοί οι δύο ναύτες φαίνεται να έσωσαν τη ζωή τουλάχιστον δύο συναδέλφων των», είπε η αμερικανική αναφορά.

Ο πλοίαρχος είχε εγκλωβιστεί στο διαμέρισμά του, και πέντε ναύτες χρησιμοποίησαν μια βαριά για να σπάσουν την πόρτα. «Ακόμα και όταν άνοιξε η πόρτα, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός από συντρίμμια και έπιπλα πίσω από την πόρτα, εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο», έγραφε η αναφορά. Οι ναύτες προσδέθηκαν μεταξύ τους με ζώνη και διέσωσαν τον πλοίαρχο, ο οποίος εκείνη τη χρονική στιγμή βρισκόταν να κρέμεται στα πλευρά του πλοίου.

https://www.youtube.com/embed/85ZpfqG_XwU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές