Πατριαρχεία

Επικεφαλής Ρώσων "παλαιοημερολογιτών": Αδύνατο να ενωθούμε με το Πατριαρχείο Μόσχας, πολύ βαθιές οι πληγές-Ποτέ δεν θα δεχθούμε τα τελετουργικά τους-Είμαστε η παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο επικεφαλής των Ρώσων "παλαιών πιστών" (σ.σ. σαν τους δικούς μας παλαιοημερολογίτες) Μητροπολίτης Κορνήλιος πιστεύει ότι είναι αδύνατο για τους παλαιούς πιστούς και το Πατριαρχείο Μόσχας να επανενωθούν, αν και σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι επί του παρόντος ειρηνικές.

"Οι πληγές του σχίσματος είναι πολύ βαθιές. Είμαστε πολύ διαφορετικοί στην ουσία, στις τελετουργίες, στο πνεύμα. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δεχτούμε τα τελετουργικά τους και είναι απίθανο να θέλουν να επιστρέψουν στην παλιά πίστη στο εγγύς μέλλον", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Από την πλευρά του, το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Alfeyev), πρόεδρος της Επιτροπής για τις ενορίες των παλαιών πιστών και τη συνεργασία με την κοινότητα των παλαιών πιστεύων, πιστεύει ότι η θεραπεία του σχίσματος παραμένει μακριά, τουλάχιστον με βάση όσα δήλωσε σε μια παρουσίαση βιβλίου τον Ιούνιο, αν και έλαβε μια κάπως πιο αισιόδοξη στάση, λέγοντας: Η Εκκλησία ανέφερε πάντοτε ότι η διάσπαση που συνέβη τον 17ο αιώνα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συμφιλιωθούμε, αλλά ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το χωρισμό ».

Εκτός από τις καλές σχέσεις μεταξύ των παλαιών πιστών και του Πατριαρχείου Μόσχας, ο μητροπολίτης Κορνήλιος ευχαρίστησε την κρατική κυβέρνηση για την ίση μεταχείριση των δύο Εκκλησιών.

"Είμαι μέλος του Συμβουλίου για τη Συνεργασία με Θρησκευτικούς Συλλόγους. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους παλαιούς πιστούς ως ίσους με άλλες παραδοσιακές ομολογίες. Παρόλο που οι αρχές γνωρίζουν ότι είμαστε λιγότεροι στατιστικά, παρόλα αυτά, μας δείχνουν το ίδιο σεβασμό με τις άλλες ομολογίες, καθόσον είμαστε πραγματικά η παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία ", σημείωσε.
Ο Κορνήλιος είναι επίσης βέβαιος ότι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των παλαιών πιστών και του Πατριαρχείου της Μόσχας εξυπηρετούν "έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην γκρινιάζουν ο ένας τον άλλο, να ζουν ειρηνικά και να βοηθήσουν την κοινωνία να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό, την κατάχρηση ναρκωτικών και τις αμβλώσεις . "

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το πνευματικό κέντρο των Παλαιών Πιστών στη Μόσχα στις 31 Μαΐου μια επίσκεψη που ο Κορνήλιος χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο». «Δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε τους Τσάρους ή τους γενικούς γραμματείς να έρχονταν ποτέ στο πνευματικό μας κέντρο κατά τα παλιά χρόνια», είπε.

"Είμαστε ευγνώμονες στις αρχές για την υποστήριξή τους. Μπορούμε να πούμε ότι τώρα έχουμε καλές σχέσεις με το κράτος, κάτι που έχει ήδη καρπούς. Γι 'αυτό είμαστε πολύ ευγνώμονες προς τον Θεό και την κυβέρνηση ", κατέληξε

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...