Ρωσία

Δεύτερη σφαλιάρα - Η Ρωσία "εξουδετέρωσε" δύο χώρες του ΝΑΤΟ - Και η Βουλγαρία δεν συμμετέχει στον ΝΑΤΟικό στόλο Μαύρης Θάλασσας

Η  Βουλγαρία , όπως αναφέραμε πρώτοι από όλους στο pentapostagma.gr , μετά την εκλογή του πρώην ΑΓΕΑ Αντιπτεράρχου Ρ.Ράντεφ , και νυν προέδρου της χώρας αλλά και πολύ μεγάλης μερίδας της χώρας , κινείται σε ανεξάρτητα μονοπάτια , σε σχέση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας….όσο δύναται, αντιστεκόμενη σθεναρά.  

Πρόσφατο πεδίο «διαφωνίας» η δημιουργία νατοϊκού στόλου Μαύρης θάλασσας από τις χώρες τις περιοχής εναντίον της Ρωσίας , με σχέδια μάλιστα κατάληψη  της Κριμαίας, σύμφωνα με άρθρο .  

https://youtu.be/eYcB_PVgVLs?t=3

Επίσημα Βουλγαρία , Ρουμανία και Τουρκία δεν δύναται  να συμφωνήσουν  σε μια κοινή πολιτική έναντι της στρατιωτικής συγκέντρωσης δυνάμεων  της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία απειλεί πλέον τους πάντες .

Υπάρχει ένα αίσθημα δυσαρμονίας καθώς και αντίθετων απόψεων μεταξύ των τριών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ,  Βουλγαρίας,  Ρουμανίας και  Τουρκίας, σχετικά με τη στρατιωτική δέσμευση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρουμανία είναι η μόνη που έχει υποστηρίξει σθεναρά την ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα από τις αρχές του 2016.

Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν θέλησε να προκαλέσει τη Ρωσία, αν και πέρυσι συμφώνησε να στείλει 400 στρατιώτες στην πολυεθνική ναυτική ταξιαρχία στη Ρουμανία.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, παραμένει προσεκτική. Η Άγκυρα υποστηρίζει μια περιορισμένη και ενισχυμένη ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόνο εφόσον δεν έχει αντίκτυπο στην ερμηνεία της Σύμβασης του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936.

Η Άγκυρα αποκλείει επίσης την εκτεταμένη στρατιωτικοποίηση καθώς και τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ  κατά της χερσονήσου της Κριμαίας, παρόλο που δεν αναγνωρίζει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η στρατιωτική  εμπλοκή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, όπου επιδιώκει να διατηρήσει υπό έλεγχο της ολόκληρες περιοχές , δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας.

Οι ψυχρές σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ώθησαν την Τουρκία σε στενές  σχέσεις με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου, λόγω  της ρωσικής στήριξης του ηγέτη του Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, και της  υποστήριξη της Τουρκίας σε  ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Οι τρεις νατοϊκές  χώρες όμως που βρέχονται από την Μαύρη Θάλασσα είναι επίσης επιφυλακτικές και αναμεταξύ τους λόγω παμπάλαιων  συνεχιζόμενων θαλάσσιων διαφορών σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα και άλλα θέματα..και δεν θέλει η μία στις περιοχές της άλλης ...ειδικά την Τουρκία.

https://youtu.be/SGtAwrqup9I?t=1

"Ρουμανία,  Βουλγαρία και  Τουρκία με τις  αντίστοιχες πολιτικές τους στη Μαύρη Θάλασσα μόνο αν  κλονιστούν θα συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική γραμμή και μόνο εάν  η Ρωσία προκαλέσει  ένα από τα κράτη ή όλα μαζί …πράγμα απίθανο προς το παρόν", τονίζει αμερικανικό αμυντικό ινστιτούτο.

Γι' αυτό και οι ΗΠΑ βλέποντας ότι το «παιχνίδι» χάνεται αποφάσισαν να μετατρέψουν όλες τις ουκρανικές ακτές σε μια τεράστια νατοϊκή βάση ..δίπλα από την Κριμαία , προκαλώντας ευθέως το Κρεμλίνο που θα απαντήσει ενδεχομένως στην Κούβα ενώ ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια «σουλατσάρουν»  με βάρδιες έξω από τις αμερικανικές ακτές.

Απαντώντας στην αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, Αλεξάντρ Γκρούσκο, απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τον Ιούλιο του 2016: «Η απόφαση να αυξηθεί η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα είναι ... ένα ακόμη βήμα προς την κλιμάκωση των εντάσεων σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία . Η Ρωσία, πρόσθεσε, διέθεσε το δικαίωμα να απαντήσει ανάλογα».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Dan Ciocoiu, Αναπληρωτής Διευθυντής του επιτελείου Ναυτικών Επιχειρήσεων της Ρουμανίας, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2017: "Αν υποτεθεί ότι δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές στις ναυτικές δυνατότητες άλλων χωρών της περιοχής, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σύντομα θα είναι ίσος, ή μεγαλύτερος από τους συνδυασμένους στόλους όλων των άλλων παράκτιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας.»

https://youtu.be/zr8N_CTt6I0?t=3

Επτά μήνες αργότερα, ο Ρώσος ναύαρχος Igor Kasatonov, πρώην διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, επανέλαβε την εκτίμηση του Ciocoiu. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Izvestia στις 21 Φεβρουαρίου 2017, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει όλους τους απαραίτητους πόρους, τόσο υλικούς όσο και ηθικούς, για να διατηρήσει την υπεροχή στη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος μας έχει αρκετή δύναμη για να αντιταχθεί στη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα» .

«Και οι δύο δηλώσεις θα πρέπει να ηχήσουν ως «καμπάνες» σε  Σόφια και την Άγκυρα, αλλά οι δύο χώρες βλέπουν το θέμα διαφορετικά. Θεωρούν ότι η στρατιωτική δέσμευση του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου αποτελεί πρόκληση για τη Ρωσία και όχι η στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου ως πρόκληση για το ΝΑΤΟ», δήλωσε νατοϊκός αξιωματούχος .

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου WIN / Gallup International που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, οι πολίτες της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Τουρκίας, όλες κράτη μέλη του ΝΑΤΟ,  επέλεξαν τη Ρωσία ως φιλική χώρα . Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες ειδικά Βουλγαρίας και Τουρκίας  να επιθυμούν να παραμείνουν ουδέτεροι.

Έτσι, η Ρωσία πέτυχε την πρώτη τακτική επιτυχία της «εξουδετερώνοντας»  δύο από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ χωρίς να ρίξει  μια σφαίρα.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρουμανίας παραμένει το επίκεντρο της ρωσικής οργής  και είναι πιθανό να αναμένει  μοσχοβίτικη  αντίδραση….ειδικά όταν οι Ρώσοι επαναφέρουν στην μνήμη τους την προδοτική στάση των Ρουμάνων κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

https://youtu.be/9ZSsBBDNbsA?t=81

Με μια πρώτη ματιά, η Ρωσία είναι απίθανο θελήσει στην παρούσα φάση να προκαλέσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι Ρώσοι πολιτικοί δεν μιλούν για κόκκινες γραμμές, όπως οι ομολόγοι τους στη Δύση. Απλά διασχίζουν αυτές τις γραμμές όποτε θελήσουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ως αρχηγός των ρωσικών ΕΔ , θα μπορούσε να αποφασίσει να διακόψει τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε μια στιγμή.

Η ένωση με τη Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και η στρατιωτική δέσμευση της Ρωσίας στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2015 αποτελούν παραδείγματα αυτής της πολιτικής τετελεσμένων γεγονότων που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν…..από κανέναν πλέον .

Όλα αυτά όμως προϊδεάζουν εξελίξεις σε άλλες περιοχές όπως  την Υπερδνειστερία και την Ουκρανία , όπου η Μόσχα ….θα κάνει χρήση υβριδικών πρώτα και μετά  τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...