Κόσμος

Ιδού ο φόβος και ο τρόμος των ΗΠΑ: O Boρειοκορεάτης με το "αγγελικό χαμόγελο" που έχει το δάχτυλο στο «κουμπί» 60 πυρηνικών κεφαλών! - "Aνόητος ο Τραμπ" τονίζει

Είναι η σκιά του Κιμ Γιονγκ Ουν, ακολουθώντας κατά πόδας τον βορειοκορεάτη Kιμ Γιονγκ Ουν από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι τις στρατιωτικές παρελάσεις. Ο λόγος για τον στρατηγό Kim Rak -gyom, ο άνθρωπος με τα χακί που εμφανίζεται συχνά στις φωτογραφίες χαμογελαστός και να αστειεύεται με τους συναδέλφους του, αλλά πολύ περισσότερο με το... «αφεντικό του».

Κι όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από όσο δείχνει η εξωτερική του εμφάνιση.

Ως επικεφαλής του πυραυλικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, πιστεύεται ότι είναι αυτός που έχει το δάχτυλό του στο κουμπί των πυρηνικών και πιστεύεται ότι έχει στη διάθεσή του περισσότερες από 60 πυρηνικές κεφαλές.

Λίγες ώρες προτού ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοινώσει ότι έχει βάλει στόχο το απομακρυσμένο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού που ανήκει στην αμερικανική επικράτεια, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε με «οργή και φωτιά» την Βόρεια Κορέα, εάν απειλήσει τη χώρα του.

Ο στρατηγός Kim Rak-gyom το πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου «ανοησίες» και τον Τραμπ «γεροξεκούτη».

«Ένας σωστός διάλογος είναι αδύνατος με έναν τέτοιο τύπο», είπε,  ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο Γκουάμ θα είναι έτοιμο στα μέσα Αυγούστου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους, που θα χρειαστούν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα για να διανύσουν 2,086 μίλια, προτού πέσουν 24 μίλια από το Γκουάμ, ακριβώς έξω από τα ύδατα της αμερικανικής επικράτειας.

Λίγα είναι γνωστά για τον μυστηριώδη στρατιωτικό, ο οποίος πηγαίνει βήμα βήμα με τον Τραμ στην πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων  μεταξύ των δύο χωρών.

Στην πραγματικότητα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νότιας Κορέας, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιος ακριβώς είναι ο άνθρωπος - σκιά του Κιμ.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ανέβηκε βαθμό στην ιεραρχία τον Ιούνιο του 2012, περίπου έξι μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Διορίστηκε επικεφαλής της νεοσύστατης μονάδας πυραύλων, το πρώτο δείγμα δηλαδή ότι ο Κιμ ήθελε να επιταχύνει το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

«'Εβαλε πυραύλων στο ίδιο επίπεδο με το στρατό και την αεροπορία και έδωσε στον Kim Rak-gyom έναν απευθείας δίαυλο μαζί του», γράφει ο Australian.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες παρήλασαν χθες με υψωμένες τις γροθιές στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ όπου οι αρχές οργάνωσαν διαδηλώσεις υποστήριξης.

«Δέκα εκατομμύρια καρδιές φλέγονται με την υπόσχεση να υπερασπίσουν μέχρι τον θάνατο τη μητέρα πατρίδα», διακήρυσσε ένα πανό.

Οι ΗΠΑ σε θέσεις μάχης.

«Κάθε κατάλληλο μέτρο» θα λάβει η Ουάσινγκτον για να προστατευτεί από της απειλές της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ Σεμπάστιαν Γκόρκα, με φόντο το κλίμα έντασης που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής: θα χρησιμοποιήσει κάθε κατάλληλο μέτρο για να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πολίτες τους» δήλωσε ο Γκόρκα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Δεν ανακοινώνουμε τα μελλοντικά σχέδιά μας ούτε πώς πρόκειται να αντιδράσουμε» πρόσθεσε. «Αν δείξεις στους παίκτες γύρω από το τραπέζι του πόκερ τα χαρτιά σου, θα χάσεις το παιγνίδι. Δεν είναι καλή ιδέα στα χαρτιά, είναι μια πολύ κακή ιδέα στη γεωπολιτική».

Η ένταση έχει κορυφωθεί αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δύο δοκιμές πυρηνικών βομβών πέρυσι και δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο. Ο Τραμπ έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στην Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο που θα έχει την ικανότητα να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σχέδιο

Έως τα μέσα Αυγούστου οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο εναντίον του Γκουάμ και θα το υποβάλουν στον νεαρό βορειοκορεάτη ηγέτη, πρόσθεσε.

Τέσσερις πύραυλοι θα εκτοξευθούν ταυτοχρόνως και θα πετάξουν πάνω από τις ιαπωνικές νομαρχίες Σιμάν, Χιροσίμα και Κοΐτσι, εξηγεί ο στρατός.

Οι πύραυλοι «θα πετάξουν 17 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα σε μια απόσταση 3.356,7 χιλιομέτρων και θα συντριβούν στη θάλασσα σε απόσταση 30 ή 40 χιλιομέτρων από το Γκουάμ». Έτσι θα βυθιστούν έξω από τα αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως θα καταρρίψει όποιον πύραυλο απειλήσει το έδαφός της, επανέλαβε πως «δεν θα ανεχθεί ποτέ τις προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.

Το Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό σε απόσταση περίπου 3.500 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα, διαθέτει αμερικανικές στρατηγικές εγκαταστάσεις -βαριά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, καταδιωκτικά και υποβρύχια- που συμμετέχουν τακτικά σε επιδείξεις ισχύος στην κορεατική χερσόνησο και κοντά σ' αυτήν, με αποτέλεσμα την οργή της Πιονγκγιάνγκ.

Το Γκουάμ, όπου ζουν 162.000 κάτοικοι, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια αντιπυραυλική ασπίδα THAAD.

Ο καθηγητής Γιανγκ Μου-Τζιν του πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ υπογραμμίζει τον ασυνήθιστο χαρακτήρα των λεπτομερειών που δίνει η Πιονγκγιάνγκ.

«Ο Βορράς φαίνεται πως λέει ότι αυτό που θα κάνει θα είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό».

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τείνουν να επιδεινωθούν τη στιγμή που διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ και της Ουάσινγκτον και οι επόμενες αρχίζουν γύρω στις 21 Αυγούστου.

«Η βορειοκορεατική ερμηνεία της ρητορείας της Ουάσινγκτον διαφέρει από τη δυτική ερμηνεία των συνηθισμένων απειλών της Πιονγκγιάνγκ. Για τον Βορρά, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», λέει ο Χονγκ Χιούν-Ικ, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong.

Στα όπλα και η Ν.Κορέα

Η Νότια Κορέα κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τη ρητορική απειλών που είναι αντίθετη με την επικρατούσα άποψη στη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τσο Τζουν-Χιουκ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσο δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή και να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, παροτρύνοντας την Πιονγκγιάνγκ να ανταποκριθεί άμεσα στην πρωτοβουλία της Σεούλ για βελτιωμένες σχέσεις στην περιοχή και σταθερή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ανακοίνωσε τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο» στις αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα μέσω της οικονομικής συνεργασίας και των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Νότια Κορέα θα καταβάλει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να καταφέρει τη Βόρεια Κορέα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Δείτε στις φωτογραφίες την μελλοντική τροχιά των βορειοκορεατικών πυραύλων και την οχυρωμένη Γκουάμ.

https://www.youtube.com/watch?v=2fr5_dYpYWs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ