Κοινωνία

Έρευνα: 72,8% των μαθητών στην Πάτρα άλλαξε τοποθεσία σπουδών, λόγω κρίσης

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τους μαθητές Λυκείου που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις και είναι έτοιμοι, ως φοιτητές πια, να «χτίσουν» το μέλλον τους;

Στην Πάτρα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα για λογαριασμό τοπικού φροντιστηρίου, τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Αξίζει, μόνο να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 72,8% των μαθητών άλλαξε τόπο σπουδών για οικονομικούς λόγους.

Σημαντικό στοιχείο και η δυσκολία των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους σε Φροντιστήριο. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 53,9% έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση.

Για την διερεύνηση χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά δύο ερευνητικές μεθοδολογίες. Πραγματοποιήθηκε ποσοτική τηλεφωνική έρευνα μέσω CATI (Computer Aided Telephone Interviewing) στο γενικό κοινό της Πάτρας, σε δείγμα 356 νοικοκυριών του Δήμου Πατρέων και ποιοτική έρευνα σε 47 γονείς μαθητών λυκείου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω τυχαίας δειγματοληψίας.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των Πατρινών, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την επιλογή του τόπου σπουδών των φοιτητών, όπως αποτυπώνεται και στο γράφημα. Ειδικότερα το 72,8% θεωρούν ότι την έχει επηρεάσει πολύ ενώ αρκετά το 24,4%.

Η απόφαση των γονιών για το εάν θα στείλουν τα παιδιά τους φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης ή όχι έχει επηρεαστεί σημαντικά σύμφωνα με τις απόψεις του 53,9% των Πατρινών και αρκετά σύμφωνα με το 36% αυτών.

Το 56,4% των γονιών μαθητών Λυκείου αναφέρουν ότι η εισαγωγή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων θα επηρεάσει αρκετά έως πολύ στην επιλογή φροντιστηρίου ή ιδιαίτερων μαθημάτων για το παιδί/ τα παιδιά τους. Όπως είναι αναμενόμενο όσο χαμηλότερο είναι το οικογενειακό εισόδημα τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση της εισαγωγής του ΦΠΑ στην επιλογή των γονιών.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρία DATA RC για λογαριασμό του φροντιστηρίου «Φάσμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...