Ο κύβος ερρίφθη: Ρίχνει γεωτρύπανο και η ENI στα τεμάχια «8», «3», «6» στην Κυπριακή ΑΟΖ – «Ερατοσθένης Νότιο 1», «Σουπιά» και «Καλυψώ» θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους!

Δημοσίευση: 10 Αυγούστου 2017, 10:48 πμ | Ανανέωση: Αύγουστος 11, 2017 στις 11:12 πμ

Nέες αποκαλυπτικές πληροφορίες έρχονται στο φως για τις επερχόμενες δραστηριότητες του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στην κυπριακή ΑΟΖ, με βάση έγγραφα της ίδιας της εταιρείας, τα οποία έχουν κατατεθεί προς κρατικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος ετοιμάζεται να κερδίσει ένα μεγάλο γεωπολιτικό στοίχημα: Tην από κοινού γεώτρηση του «6» με ΕΝΙ και TOTAL!

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ για να καθορίσει τον επόμενο γεωτρητικό του στόχο στα τεμάχια για τα οποία είναι αδειοδοτημένος στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ΕΝΙ ετοιμάζεται ήδη για δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο οι στόχοι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αφού αναμένονται πρώτα τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11» από την κοινοπραξία TOTAL/ΕΝΙ.


Η εταιρεία έκανε αίτηση για να εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες για γεώτρηση για τρία τεμάχια ταυτόχρονα, το «8», το «6» και το «3» που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική μελέτη, το υπεράκτιο πρωτόκολλο και άδεια από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια της γεώτρησης.

Η επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, με βάση τις ίδιες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα γίνει σε ένα διάστημα μεταξύ τρίτου τριμήνου του 2017 και πρώτου τριμήνου του 2018, χωρίς να έχει καθοριστεί ακριβώς ακόμα ο ακριβής χρόνος.

Ωστόσο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δύο διαδοχικές γεωτρήσεις από την εταιρεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη και σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε έγγραφα του ιταλικού κολοσσού, που κατέθεσε στη διαδικασία εξασφάλισης των αδειών από κρατικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, τρεις γεωτρήσεις, με αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Νοέμβριο στο τεμάχιο «8», ακολουθούμενη από μια δεύτερη στο τεμάχιο «3» και μια τρίτη, σε κοινοπραξία με την Total, στο παρανόμως αμφισβητούμενο και διεκδικούμενο από την Άγκυρα τεμάχιο «6», κάτι που αποτελεί κι ένα γεωπολιτικό «στοίχημα» της Λευκωσίας που θα πρέπει να κερδηθεί, προγραμματίζει η ιταλική ΕΝΙ.

Στα έγγραφα η ENI, έχει ήδη προβεί σε ονοματοδοσία των τεμαχίων στα οποία θα δραστηριοποιηθεί, «Ερατοσθένης Νότιο 1» αποκαλείται ο στόχος στο τεμάχιο «8», «Σουπιά» (άγνωστο το γιατί επί του παρόντος) ονοματίστηκε ο στόχος στο τεμάχιο «3», ενώ «Καλυψώ» ονομάτισε τον στόχο στο τεμάχιο «6». Όλες οι γεωτρήσεις αναμένεται ότι θα διεξαχθούν με το έκτης γενιάς γεωτρύπανο «Saipem 12000».

Η διάρκεια κάθε γεώτρησης εκτός απροόπτου ανέρχεται στις 36 ημέρες, όπερ και σημαίνει πως η γεώτρηση στο αμφισβητούμενο από την Άγκυρα τεμάχιο «6» θα συμπέσει και με μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές και αμέσως μετά από αυτές.

Η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το προσδοκώμενο κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα τεμάχια «2», «3», «6», «8» και «9» με την Κυπριακή Δημοκρατία, προβλέπουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια «2», «3» και «9», μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «6» και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις (συν πιθανότατα μία) στο τεμάχιο «8».

Δηλαδή, πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις, ενώ η ΕΝΙ έχει προγραμματισμό για 10 γεωτρήσεις εάν κάποια ή κάποιες από τις πρώτες πέντε ερευνητικές δείξουν κοίτασμα ή κοιτάσματα.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής ο προγραμματισμός έχει τηρηθεί εντός χρονικών πλαισίων, ενώ η έκδοση περιβαλλοντικής αδείας επίκειται με σχετική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής σε λιγότερο από ένα μήνα και πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανάψει το πράσινο φως για την έλευση του γεωτρύπανου στην περιοχή.

Οι διεργασίες της γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν από το σκάφος/γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο είναι ένα πλοίο-γεωτρύπανο για βαθιά νερά με δυναμικό σύστημα τοποθέτησης (DP3), το οποίο θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του και καινοτόμο στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κύριος στόχος της διερευνητικής γεώτρησης είναι να αποφανθεί κατά πόσο οι προοπτικές που αναγνωρίστηκαν, κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας, περιλαμβάνουν υδρογονάνθρακες σε εμπορεύσιμες ποσότητες.

Οι ερευνητικές διεργασίες γεώτρησης θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά της Κύπρου, και θα υποστηρίζονται από μια χερσαία βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην περιοχή του Νέου Λιμένα Λεμεσού. Η υλικοτεχνική υποστήριξη συμπεριλαμβάνει επίσης και
περιοχή του υφιστάμενου τερματικού ελικοπτέρων στη Λάρνακα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες του έργου κυρίως για τις μεταφορές προσωπικού.

Το τεμάχιο «8», στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44km μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 km2, με το βάθος του νερού να κυμαίνεται από 730μ μέχρι 2560μ.

Το ψηλότερο σημείο αντιπροσωπεύει την κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.

Η γεώτρηση «Eratosthenes South 1» είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατακόρυφα με συνολικό βάθος (ΣΒ) περίπου 3300μ από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια περιοχή με βάθος νερού 1930μ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι όλος ο εξοπλισμός που είναι εγκατεστημένος στο Saipem 12000 έχει σχεδιαστεί με τα πιο υψηλά πρότυπα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται, η ENI αναγνωρίζει την ανάγκη ελαχιστοποίησης των αποβλήτων και θα διαχειριστεί τέτοια απόβλητα σύμφωνα με τους κυπριακούς νόμους, τις βιομηχανικές και παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της ENI που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) που ετοιμάστηκε ειδικά για το έργο.

Επισημαίνεται επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με φορείς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η διαβούλευση με τους φορείς έγινε τον Ιούλιο 2017. Έγιναν 16 συναντήσεις με σχετικούς φορείς στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, με αρχές, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τα κύρια αποτελέσματα της διαδικασίας διαβούλευσης, εστιάζοντας στις ανησυχίες και τις προσδοκίες που εκφράστηκαν από τους φορείς, έχουν ενσωματωθεί στο έγγραφο της μελέτης.

Η παρουσία της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες διεργασίες της ENI Cyprus στην κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις (συν πιθανότατα μία) στο «8».

Τον Ιανουάριο του 2013 η κοινοπραξία ENI International BV και Kogas (Eni 80% – Kogas 20%) υπέγραψαν Συνεταιρικά Συμβόλαια για Έρευνα και Παραγωγή (Exploration and Production Sharing Contracts, EPSC) με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα τεμάχια 2, 3, και 9. Το Φεβρουάριο του 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάθεση και την αλλαγή του διαχειριστή από την ENI International BV στην ENI Cyprus Ltd.

Το 2014-2015 έγιναν από την ENI Cyprus δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 9 και μετά οι εργασίες αναστάλθηκαν. Τα Συμβόλαια για τα Οικόπεδα 2, 3, και 9 πήραν παράταση μέχρι το 2018 για να επιτραπεί η μελέτη για την καλύτερη κατανόηση και αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου της περιοχής, με σκοπό τον εντοπισμό νέων στόχων.

Το 2016 ανακοινώθηκε ένας καινούριος γύρος αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Το Δεκέμβριο του 2016, η ENI Cyprus ανακοίνωσε ότι είχε επιλεγεί για δύο οικόπεδα και ότι η ENI Cyprus θα είναι ο Διαχειριστής των τεμαχίων 6 και 8, με μερίδιο 50% (το υπόλοιπο 50% ανήκει στην Total) στο τεμάχιο 6 και με μερίδιο 100% για το τεμάχιο 8.

 • Jorge Melissa

  1ος στα πετρελαιοαέρια!

 • Καλα που δινουν Ελληνικα ονοματα στα χωραφια. Να δειξουμε ευγνωμοσυνη για αυτο τουλαχιστον. (αν και οι γαλλοι παιζει να μην γνωριζουν οτι αυτα ειναι Ελληνικα ονοματα και να νομιζουν οτι ειναι γαλλικα. Μου εχει τυχει με γαλλο προεδρο πολυεθνικης να προσπαθει να μου εξηγησει τι σημαινει «πατριαρχης»)

  • Mercury

   χαχα, το έχω βιώσει τόσες πολλές φορές που πλέον δεν περιγράφω άλλο

   • εσυ υποφερεις γιατι εχεις δεσμο (υλικο) με τις σοκολατες

    • Mercury

     χα !

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Γρηγορα πριν μπουρλωτιαση η μεση ανατολη και γυριση η ευρωπη στην εποχη του χαλκου

  • Rogue Trooper

   Ο πόλεμος που άνοιξε το Deep State εναντίον του άξονα CSTO αναπόφευκτα θα μεταφερθεί σε Βαλκάνια και αν. Μεσόγειο!

 • \ Στον 21ο αιωνα, εκτος αστικου κεντρου στην Ελλαδα, δεν εχεις προσβαση στο ιντερνετ απο την κινητη τηλεφωνια. Τα χαιρετισματα του DiscussionR και περιμενει να επανελθει το δικτυο :-)

  • Rogue Trooper

   Αφού έτσι θέλει το γκολουμάκι!!!

   • DiscussioneR

    Άστα Γιάννη, με έχει βάλει στο μάτι!..

  • DiscussioneR

   👏👏👏👏👏

 • Rogue Trooper

  Χθες ο μαϊντανός Peurifoy μας υποσχέθηκε ένα κολάσιμο φθινόπωρο από πλευράς οικονομικογεωπολιτικών εξελίξεων.

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Αντε γρηγορα γιατι ο παγκοσμιος που ερχετε

  Θα ειναι 3ος 4ος και 5ος μαζι

  3σε 1.

  • Rogue Trooper

   ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020!

   • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

    Τουλαχιστων να εχουμε ετοιμες τις τρυπες.

    Που να βρεις τρυπανια μετα.

   • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

    Κατσε γιατι ο τρομπετας αμα βαρεσει την βορεια κορεα

    Μπορει να μην ξανανουξουν τα χρηματηστιρια

 • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

  ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  ΜΟΥΡΓΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΥΤΣΗΣ! ΟΙ…ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ (ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΦΤΑΝΕ
  ΜΟΝΟ ΜΙΑ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΑΜΠΑΚΟ!!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΙ ΚΥΒΕΡΝΑ
  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

  http://indobserver.blogspot.gr/2017/08/blog-post_0.html

  • Rogue Trooper

   Ευτυχώς ο Κουγκ@ρας του έδωσε να καταλάβει πως δεν παίζουμε με τις αξίες της ορθόδοξης πίστης.

  • Koutroulis

   ε το Μουσκαρι

 • Koutroulis

  Για να ανοιγουν κιαλλες τρυπες μαλλον δεν τους φτανει μια κ0λοτριπιδ@
  Προβλεπετε ουζα

  • ACBOC

   Παρτι με ουζα?

   • Koutroulis

    Οφκορσε

 • Mercury

  Μας ζαλίσατε γύρω γύρω…

  • θελω κατι απο Μισιρλου σε ροκ αμερικανικη κιθαρα

  • Rogue Trooper

   Stratocasters & Jazzmasters rule!

  • skeptomenosellin

   Και αφού τριγυρίζουμε μυρίζουμε……
   Καλημέρα πειραχτήρι….

   • Mercury

    Μοσχοβολάμε , χαχα , καλησπέρα

   • HaraldHadrada MERCYLESS

    αλλος παιδικος ερωτας ,αλλη φωναρα

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   φτιαξε με,ειμαι χωμα,θεος εισαι ,ελεησε με

   • Mercury

    Δεν είμαι χριστιανικός θεός, εγώ γράμματα πηγαινοφέρνω…

    • HaraldHadrada MERCYLESS

     πηρα ενα γραμμα,γραμμα πικραμενο……….

    • HaraldHadrada MERCYLESS

     • HaraldHadrada MERCYLESS

      grace ,η λατρεια μου,μετα την …………………

     • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

      τί είναι αυτό;;;;;;!!!!!!!!

    • HaraldHadrada MERCYLESS

     και γω δεν ειμαι χριστιανος,εισαι και θεος των κλεπτων,ε?συλλαμβανεσαι με νομο βουτση απολυεσαι

   • Mercury

    Κι εγώ χώμα , με έπιασαν οι μαύρες μου ξαφνικά

    • HaraldHadrada MERCYLESS

     μην μασας τα νιατα μετρανε ,τα χεις?ζηστα

 • DiscussioneR

  Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν 8 σπουργίτες. Και τρωγόπιναν οι φίλοι..

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Βαλτε και το βολευτη βουρτση βουτση..για κυριο θεμα..

  Να γινει της τρυπιδας το καγκελο

 • chrispap

  μεχρι να βγουν τα δικα μας θα εχει αλλαξει η τεχνολογια και θα μας μεινουν μονο οι σεισμοι.

  • sds

   Φιλε,οσο και να το λες για πλακα,δεν αποκλειεται να συμβει και θα ειμαστε οι μεγαλυτεροι ΞΕΦΤΙΛΕΣ στην ιστορια.
   Κυτα,χασαμε ηδη 15 χρονια (θα ειχαμε ΑΟΖ απο τοτε )

   Οπως πανε,και αφου οι Ελληνες πανε αργοτερα απο χελωνα σε μαραθωνιο,αν σε 4 χρονια ερθει νεος Ομπαμα με περιβαλλον κλπ,και συμπεσει μια νεα μεθοδος (φθηνη) για φωτοβολταικα,τελειωσαμε με τους ΥΑ,μπορει και να απαγορευθουν,τζαμπα μας τους εδωσε ο Θεος.Μονο ο Κανταφι,η Νιγηρια,οι κελεμπιες αξιζανε να βγαλουν λεφτα.
   Μας τους χαρισανε και (σαν το γαιδαρο της παροιμιας) τους κοιτουσαμε στα δοντια.

 • conan

  απο σεπτεμβρη παραδοση κατ οικον και με manual για σωστο χειρισμο, https://uploads.disquscdn.com/images/2831cc5e0b3fabaf7a32dcad774c5d856935c8b862949e512e6a7823486ca6d6.jpg

  • Koutroulis

   Ωραια Ψυγεια

   • conan

    α+ class οικονομικοτατα,και με χωρο που δεν γεμιζει ποτε

   • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

    Για περιόδους δίαιτας…

    • Mercury

     Μπα, κάνεις και δίαιτα μεσιέ? αχαχαχα

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   εχουν τιποτα μεσα?αδεια δεν τα παιρνω!!!!!!χαχαχαχαχααααααααα!!!!!!!!!!!!!γυρισα!!ειμαι ορθιος και ακμαιος (σε λιγο με βλεπω να κοιμαμαι στην καρεκλα )

   • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

    Καλώστονε. Ο κήπος πως πάει; Με αυτόν τον καύσωνα θα δεινοπάθησε η πρασινάδα…

   • conan

    αδεια ερχονται ο καθενας τα γεμιζει με οτι εχει -)

 • Αντύπα
 • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

  Καλημερα.Με προβλημάτισε μόλις το γεγονός πως μόνο ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να εξορύξουν.
  Αυτό από μόνο του δε λέει κάτι;

  • Koutroulis

   Στο βαθος εβραιοι

  • sds

   Καθολου μη σε προβληματιζει.
   Η ΚΟGAS (κορεα) ειναι με την ΕΝΙ–δουλευουν μαζι.
   Το θηριο ΕΧΧΟΝ-ΜΟΒΙΛ (ΗΠΑ) εχει προγραμματισει συντομα.

 • © Proud to be Greek

  Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη (και επιβεβαίωση όσων εγραφα τόσον καιρό) οτι οι πετρελαϊκές είναι με το μέρος του νόμιμου ιδιοκτήτη σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (άσχετα αν το εχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις τους ή οχι) το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά, και οχι με τον σφαιτεριστή – άρπαγα Toυρκία.
  Ακόμα και η άρπαγας τουρκιά γνωρίζει οτι δεν δικαιούται τίποτα.

  • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

   Τουτέστιν;

   • © Proud to be Greek

    Η τουρκιά δεν θα μπορέσει / δεν θα της επιτραπεί να αρπάξει τίποτα, και άδικα θα καίει καύσιμα το Βάρβαρος όλον αυτόν τον καιρό

    • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

     Ε, ναι ρε συ… Για αυτό δε λέμε πως θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο το οποίο όμως θα της γυρίσει μπούμερανγκ;

     • © Proud to be Greek

      Μπορεί να μην το αποτολμήσει κάν.
      Οι τούρκοι ανέκαθεν ήταν σιγουράντζες. Δεν εκαναν βήμα χωρίς έγκριση μαγαλύτερων δυνάμεων απο αυτoύς

  • Assurbanibal

   Νιγηρία θα μας κάνουν αρκεί να παρουν τα πετρέλαια.

 • Doctor

  Μολις παρουν κανενα φραγκο,να κοιταξουν να εξοπλιστουν ,να κανουν φρουριο το νησι για να μπορεσουν μια μερα να διωξουν τα μογγολια μαζι με τους τουρκοκυπριους τους γυφτους

  • © Proud to be Greek

   Είμαι υπέρ της ενσωμάτωσης ΟΛΗΣ της Εθνικής Φρουράς στον Ελληνικό Στρατό και μετονομασίας της σε ΕΛΔΥΚ

   • Ναυτάκι Ζουμπουρλούδικο

    Εγω πάλι είμαι υπέρ της προσάρτησης συνολικά της Κύπρου στο ελληνικό σώμα. Οι Κύπριοι βέβαια δε νομίζω πως το πολυθέλουν…

    • Koutroulis

     Μα γιατι ? Δεν τους εμπνεει εμπιστοσυνη ο Τσιπρας

     • Mercury

      Και πριν από αυτόν, δεν..

     • Koutroulis

      Εγω παντος αν ειναι να παω να πολεμησω Κυπρο θα παω με δικο μου μεσο

     • Mercury

      εννοείς θα πάρεις το πατίνι σου ας πούμε ή θα κάνεις έναν πόλεμο από μόνος σου? :o

     • Koutroulis

      το Πατινι μου

     • Mercury

      Όλα τα βρίσκω σήμερα… :P

     • αχαχαχα

    • © Proud to be Greek

     Αλλο αυτό.
     Αυτό θα είναι απάντηση σε τυχόν προσάρτηση των Κατεχομένων.

 • Mercury

  Προσοχή, άσχετο με το τρέχον θέμα, αφορά το προηγούμενο ( για τα αρχεία του μοδ :P – καλά θυμάμαι οτι ο Τραμπ έξυσε την πληγή Κιμ από πέρσυ)

  US Secretary Of Defense James Mattis issued the following statement:

  «The United States and our allies have the demonstrated capabilities
  and unquestionable commitment to defend ourselves from an attack.

  Kim Jong Un should take heed of the United Nations Security Council’s
  unified voice, and statements from governments the world over, who agree
  the DPRK poses a threat to global security and stability.

  The
  DPRK must choose to stop isolating itself and stand down its pursuit of
  nuclear weapons. The DPRK should cease any consideration of actions that
  would lead to the end of its regime and the destruction of its people.

  President Trump was informed of the growing threat last December and on
  taking office his first orders to me emphasized the readiness of our
  ballistic missile defense and nuclear deterrent forces.

  While our
  State Department is making every effort to resolve this global threat
  through diplomatic means, it must be noted that the combined allied
  militaries now possess the most precise, rehearsed and robust defensive
  and offensive capabilities on Earth.

  The DPRK regime’s actions
  will continue to be grossly overmatched by ours and would lose any arms
  race or conflict it initiates.»

  • για τα προεκλογικα λεμε, που ηθελε αγκαλιες και αγαπιτσες και με την Β.Κορεα και με τον Βλαδιμηρο. Μετα την εκλογη ετρεξε το βαθυ κρατος να καλυψει τα κενα με αμφισημες δηλωσεις.

   • Mercury

    _ α

    • _ου

     • Mercury

      ένα απλό, λιτό, ταπεινό επιφώνημα, λιώνω από βαρεμάρα, δατς γουάι

     • χρειαζεσαι ταξιδια και σαντουϊτς χωρις μαγιονεζα.

     • Mercury

      ΝΑΙ !!! και καμμια 5ετία πριν χρειαστεί να επιστρέψω.

     • Τα ανωτερω (ολα) τα χρειαζομαι εγω. Βρες αλλο ονειρο, θα κρατησω εγω αυτο.

 • BABIS

  Καλησπερα σας.

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   ΘΡΥΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • BABIS

    Τι κανεις αγαπητε ?

    • HaraldHadrada MERCYLESS

     δοξα τον παντοδυναμο αντεχω,αλλα ειμαι νευριασμενος,τελικα ειμαστε οι χειροτεροι του κοσμου,τετοιους ξευτιλισμενους ανθρωπους δεν νομιζω να βγαζει σε αλλο μερος,αν θα φευγα ,μονο γι αυτο,οχι για φραγκα

     • BABIS

      Εγω νομιζα οτι βλεπεις επαναληψεις ματς του Ολυμπιακου, με αυτο που εγραψες.

     • HaraldHadrada MERCYLESS

      μου την εδωσε και θυμηθηκα τον μεγαλο εθνικαρα ,καπως τρελλαθηκα,εκτονωση

     • BABIS

     • HaraldHadrada MERCYLESS

      ελα ρε θηριο,ηταν Ο φιλαθλος Ο πατριωτης

     • HaraldHadrada MERCYLESS


      για παρτη σας γιατι εισαστε ολοι γμω τα ατομα και γιατι δεν ξερουμε τι θα φερει η θεια βουληση

     • BABIS

      ζε τεμ μαρι, ζε τεμ. χαχαχαχαααααααα

   • Spyros Spyropoulos

    ΠΑΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

 • #jesuisahmet

  Γάλλοι και ιταλοί σφάζονται και τα βρήκαν στην Κύπρο;παράξενο

  • © Proud to be Greek

   Οι μπίζν€$ ενώνουν και συμφιλιώνουν.

   • Spyros Spyropoulos

    Το χρημα υπερανω ολων!!!

   • #jesuisahmet

    Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες φαντάζομαι τι προοπτικές κέρδους τους δίνουν τα συμβόλαια που υπογράφουμε για να είναι όλοι ευχαριστημένοι..Για χάντρες και καθρεφτάκια τα δίνουμε τα οικόπεδα πολύ φοβάμαι.

    • © Proud to be Greek

     Τα πάντα γίνονται κατόπιν πλειοδοτικών διαγωνισμών.
     Για να τους κερδίσουν αυτοί τους διαγωνισνούς σημαίνει οτι οι αλλοι έδιναν λιγότερα.

     • © Proud to be Greek

      Σε κάποιον ανύπρακτο – φοβικό ραγιά που πιθανότατα στα σχόλια του μας το παίζει αμάσητη πατριωτάρα δεν αρεσε η αλήθεια που ανέφερα και που ισχύει θέλει δεν θέλει και μου εριξε αρντητική.

 • Spyros Spyropoulos

  Εχει να γινει…..του γεωτρυπανου!

  • © Proud to be Greek

   ……το κάγκελο………

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   θα φαει η μυγα σιδερο Σπυρο,αν αποφασισουν οι αμερικανοι,το παιχνιδι τελειωσε και θα επαληθευθει αλλος «προφητης»

  • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

   Καλησπέρα, Σπυράκο!!!

   • Spyros Spyropoulos

    Καλησπερα Ροη με τρεις ωρες καθυστερηση……μολις ξυπνησα απο τον απογευματινο υπνο!!!

 • HaraldHadrada MERCYLESS

 • BABIS

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   ααααααααουυυυουυυυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!δωσεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!κλεινω 26 ωρες στο ποδι,ειμαι 50ρης και γμω τον γαβρογλου!

   • BABIS

    Δεν μασας.

   • ΑΝΤΙΝΟΟΣ
    • Assurbanibal

     Αυτό θα πει καλλιτεχνική φωτογράφιση!

     • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

      εγώ βλέπω έναν πολύ ωραίο λαιμό )))

     • Assurbanibal

      Ο φωτισμός παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο.

 • Assurbanibal

  Ωραία. Όλα καλά. Υπέροχα. Τέλεια. Μοναδικά. Εκστασιακά.

  • συμφωνω
   κοτομπουκιες εριξα στον φουρνο και εχω μια σαλτα τεριγιακι

   • Assurbanibal

    Τι είν΄αυτά που τρως κάθε μέρα? Υπάρχει κάτι χωρίς συντηρητικά στο διαιτολόγιό σου?

    • πως νομιζεις διατηρουμαι φρεσκος; με λαχανακια Βρυξελλών ;

     • Assurbanibal

      Να τρως φρούτα και λαχανικά φρέσκα ώρα που ΄ναι καλοκαιράκι.

     • κανω την διαιτα του ανανα.

     • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

      κατσίκια είμαστε;;;;

     • Assurbanibal

      Να πετάξεις και το φούρνο μικροκυμάτων. Να το ρίξεις στην ωμοφαγία μήπως και σωθείς.

     • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

      ωμός

     • ζαμπον ομωπλατη λεει.

     • Assurbanibal

      Συγνώμη.

     • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

      συγγνώμη

     • Assurbanibal

      Ι εμ τέριμπλη σορη!

     • σε λιγο θα μου πεις να τρεφομαι και με το πνευμα του Ζεν.

     • Captain Wanted

      ΚΛΑΙΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
      ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
      ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
      https://uploads.disquscdn.com/images/bbdf4049eb10ac0d6a07b766285b50e8b9f454da6d4cb8fb300f44fb9a0fae74.gif

     • Mercury

      στην περίπτωσή μου δουλεύει όμως …. :P

     • φερνει κοντοσουβλια το Ζεν ;

     • Mercury

      Κάνω Ζεν αναπνοές ανάμεσα στα γεύματα

      και βλέπεις φρεσκαδούρα…

     • χαχαχαχαχα ΣΩΡΑΙΟΣ !

     • Mercury

      :P

     • Agnostimus

      Τρως απ όλα εκτός από ανανά;

 • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

  Τέλος η ελευθερία του λόγου στα ΜΜΕ- Δείτε τι περνάει
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/08/blog-post_457.html#ixzz4pLZ4RPH4

  • Captain Wanted

   Είναι αυτό δεν είναι τίποτα..
   Σε αυτό που έχει ψηφισθεί & απομένει να εφαρμοστεί…
   Που θα βάλει τέλος σε μπλοκ & ειδήσεις οι οποίες δεν είναι αριστές προς την Νέα Τάξη Πραγμάτων..

 • Captain Wanted
  • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

   Καλώς τον καπιτάνο

   • Captain Wanted

    Τα σέβη μου προς την Αξιοσέβαστη Κύρια Τριβέλι Ροή (Πάνου)

 • © Proud to be Greek

  Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη (και επιβεβαίωση όσων εγραφα τόσον καιρό) οτι οι πετρελαϊκές είναι με το μέρος του νόμιμου ιδιοκτήτη σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας (άσχετα αν το εχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις τους ή οχι) το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά, και οχι με τον σφαιτεριστή – άρπαγα Toυρκία.
  Ακόμα και η άρπαγας τουρκιά γνωρίζει οτι δεν δικαιούται τίποτα.

  • δεν ειπε ποτε κανεις οτι δεν γνωριζει πως δεν δικαιουται τιποτα.
   το θεμα μας παντα ηταν το τι επαιρνε απο τους αλλους (γερμανικη τακτικη)

   • sds

    Επειδη σχεδον στα παντα υπαρχει η αρνηση,σου λεω
    «θα δουμε τι θα παρει απο τους Κυπριους».

  • DiscussioneR

   Κάτι πίνεις εσύ… δεν εξηγείται αλλιώς! Για αυτογκόλ δεν τις έχω να βάζουν…

   • sds

    Μη βιαζεσαι αν δεν ξερεις τι γινεται .
    Καλα,δεν σου λενε τιποτα αυτα που γινονται στην Κυπρο?

 • Captain Wanted

  Απο σήμερα έχω άδεια..
  Καλά τα κανόνισα….Αλλά φοβάμαι μην χάσω κανένα πόλεμο.
  Που θα πάμε το αποφασίζει το αφεντικό(Αρραβωνιαστικιά μου)
  Μάλλον προς Χαλκιδική μας βλέπω..

  • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

   Καλά να περάσετε όπου κι αν πάτε!!!

   • Captain Wanted

    Σε ευχαριστούμε μέσα απο τα βάθη της καρδια μας

  • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

   φέρτε μιά κόττα στόν κύριο,παρακαλώ!

   • Captain Wanted

    Αμά δείς τι <> που έχει το αφεντικό μου..
    Θα μου φέρεις ολόκληρο κοτέτσι.

    • ΑΝΤΙΝΟΟΣ

     πάσο )))

     • Captain Wanted

      Εμ αυτά είδα Καλέ μου φίλε & έκατσα στα αυγά της..

    • Mercury

     Φοβάμαι να ρωτήσω γιατί τα εισαγωγικά :D αλλά καλά κάνεις, και να περάσετε τέλεια !!!

     • Captain Wanted

      Να ρωτήσεις..Μια παρέα είμαστε εδώ..

     • Mercury

      χαχα, ό,τι και αν εννοείς καλό είναι

     • να βαλω το χερι στο κλικ ;

     • Captain Wanted

      Οχι…

     • Mercury

      εεεπ

  • Spyros Spyropoulos

   Καπετανιε να περασεις υπεροχα τις διακοπες σου και μην ανησυχεις……εχω πληροφοριες οτι οι πολεμοι θα ξεκινησουν μετα τις 15 Σεπτεμβρη!!!

 • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

  Στενός συνεργάτης Ν.Τραμπ: «Τα Σκόπια δεν είναι κράτος – Πρέπει να διαμελιστούν!» (βίντεο)
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/08/blog-post_516.html#ixzz4pLbHG1Qz

  • BABIS

   Μοναστηρι, Γευγελη και Στρωμνιτσα ειναι ελληνικα εδαφη.

 • HaraldHadrada MERCYLESS

 • HaraldHadrada MERCYLESS

 • sds

  Τερασιας σημασιας ειδηση,μακαρι να γινει,θα εχει πολλες επιπτωσεις.

  1ον–το οικοπεδο 3 (ακρη δεξια στο χαρτη) κοβει τις (παρανοικες) βλεψεις των Τουρκων απο τηνανατολικη πλευρα του νησιου προς τα χρυσοφορα νοτια.

  2ον–το οικοπεδο 6 (αριστερα στο χαρτη,κοντα στο νησι) θεωρειται χρυσορυχειο και ΠΑΝΤΑ το θελανε οι ακατανομαστοι,εκει κανουν και πολλες ασκησεις.Αν τρυπησει η ΕΝΙ τους κοβει τη διοδο απο τα δυτικα προς τα χρυσοφορα νοτια.

  (σημειωση-οι Κυπριοι εχουν κρατησει το οικοπεδο 7 ΕΚΤΟΣ καθε διαγωνισμου,οπως λεν για τις μελλοντικες γενιες–τι να πω,μηπως εχουν Νορβηγικο αιμα ?)

  Χαμος στην Κυπρο απο την ΕΝΙ,και η ΤΟΤΑΛ στο 11 πρεπει να κοντευει στο βαθος,
  Αντε να δουμε ευχαριστα-ο Θεος να δωσει.

 • Captain Wanted

  Ας είναι ελαφρυ το χώμα που τον σκεπάζει..
  Έχει βγάλει κομματάρες ο μακαρίτης..

 • τριβέλι Ρόη (Πάνου)

  Πλήρης υποταγή! Ο Τσακαλώτος «ξεπλένει» Γεωργίου και στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/08/blog-post_262.html#ixzz4pLdK3a88

 • skeptomenosellin
  • Captain Wanted

   Α Ρ Ε Σ Ε Ι Σ

 • sds

  Ανοιγω το αρθρο,το διαβαζω,χαιρομαι γιατι ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασιας,γραφω σχολιο απο τα λιγα που γνωριζω για το θεμα,
  και,μετα,βλεπω 100 σχολια για μουσικη (που ειναι ενα απο τα χομπι μου αλλα δεν εχει σχεση με το αρθρο) «η εντελως αλλα θεματα.
  Τι γινεται ?
  ΔΕν αντιλαμβανομαστε οτι αλλαζουν οι καταστασεις,τα πραγματα ,οι ειδησεις αυτες μας ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ,οτι γινεται στην Κυπρο θα γινει και εδω.Δεν το βλεπουμε αυτο ?
  Ειναι Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

 • DiscussioneR

  Η πλατφόρμα που λέγεται Ελλάδα επιπλέει πάνω σε τρισεκατομμύρια (τρις, καλά διαβάσατε) βαρέλια… Όχι μόνο ξεχρεώνει το ασήμαντο χρέος αλλά δανείζει και όλες τις χώρες του πλανήτη να αγοράζουν εξοπλισμούς μέχρι να αλληλοφαγωθούν!…

  • DiscussioneR

   Το χρέος… Λέμε τώρα!…

   • TheELLINAS1 .

    Η πλατφόρμα που λέγεται Ελλάδα δυστυχώς έχει αλλάξει αφεντικά τα βλαστάρια που μας διαφεντεύουν τα τελευταία 40 χρόνια τα έχουν ξεπουλήσει όλα μέχρι και τα σοβρακα που φοράμε, αν δεν αλλάξει κάτι από την πλευρά μας θα είμαστε σαν τους Ινδιάνους που περνάν καθρεπτακια και χάντρες .

 • DiscussioneR

  Το 6 θέλει η τουρκία… Απ’αυτό βγήκε το 6 αυγά τουρκίας…😂😂😂

 • ΖΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
  https://ieridilosi.blogspot.gr/2017/08/blog-post_10.html