Κοινωνία

Tο νέο super food: Ελληνικό φραγκόσυκο Μάνης - Ο ελληνικός «θησαυρός» από φράχτη (βίντεο)

Τα νεαρά φύλλα του κάκτου (nopales) και των καρπών τους, της γνωστής μας φραγκοσυκιάς, είναι βασικό συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας αφού το ψήνουν, το κάνουν ωμό σαλάτα, το κάνουν χυμό και το καταναλώνουν με χίλιους δυο τρόπους.

Κι όμως η φραγκοσυκιά είναι αυτοφυές φυτό που συναντάμε παντού στην Ελλάδα και που μέχρι πρόσφατα δεν του δίναμε και πολλή σημασία.

Τα δε οφέλη του φραγκόσυκου αλλά και των Nopales (των νεαρών φύλλων της φραγκοσυκιάς που δεν ξεπερνούν τα 16εκ.) είναι πολλά για την υγεία μας, όπως δείχνουν παγκόσμιες μελέτες.

Είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (Α, C, Β6, θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη) και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, έτσι ώστε να βοηθούν το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το εκχύλισμα των φύλλων του δείχνει να έχει ευεργετική δράση σε άτομα με χοληστερίνη και διαβήτη τύπου 2.

 

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο Γιώργος Σμυρνιός καλλιεργούν φραγκοσυκιές στα Ανώγεια Λακωνίας με μεγάλη επιτυχία. Ύστερα από 3 χρόνια δοκιμών -καλλιεργητικών και διατροφικών- και αφού τις δοκίμασαν και ως νωπές, συνεργάζονται με εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων οι οποίοι με τη σειρά τους τις μετατρέπουν σε νόστιμο τουρσί, τσάτνεϊ, μαρμελάδες και σάλτσες.

Οι ελληνικές Nopales, λόγω του άνυδρου της καλλιέργειάς τους και της αντοχής τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και των πολύ καλών διατροφικών τους στοιχείων, θα αποτελέσουν τη διατροφική επιλογή της επόμενης 10ετίας στην πατρίδα μας.

https://youtu.be/_1kYMTPz0Hg

πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ