Πατριαρχεία

1.750.000 Μοσχοβίτες προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου! 9 ώρες αναμονή! Η σύγκριση με τη μετακομμουνιστική περίοδο (Φώτο και βίντεο)

Πάνω από 1.750.000 Μοσχοβίτες περίμενεναν ώρες στις ουρές για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ειδικά την παραμονή της τελευταίας μέρας , 10 Ιουλίου, προσκύνησε ένας αριθμός ρεκόρ πιστών που ανήλθε στις περίπου 64.000 Σε γενικές γραμμές, από τις 22 Μαΐου, όταν τα λείψανα εκτέθηκαν στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, κάθε μέρα προσκυνούσαν 18.000 - 60.000 άτομα ....

Η εντυπωσιακή ουρά των πιστών που περίμεναν έως και 8-9 ώρες για να φθάσουν στο ιερό προσκύνημα και να λάβουν την χάρη του Αγίου αποδεικνύει την δυναμική που έχει η Ορθοδοξία στην Ρωσία.

Μάλιστα ειδικοί αναλυτές επιχείρησαν να συγκρίνουν αναλογικά αυτό το προσκύνημα με όσα συνέβησαν επί μετάσοβιετικού καθεστώτος σε ένα άλλο...προσκύνημα..!

Τον Δεκέμβριο του 1989, τα λείψανα του περίφημου αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ εκτέθηκαν για την αποχαιρετιστήρια “κηδεία” στο κτίριο της Νεολαίας της Μόσχας. Αυτή η κηδεία ήταν η πρώτη πραγματική επίδειξη της δημόσιας μαζικής μετα-κομμουνιστικής πραγματικότητας, και ο κόσμος περίμενε 10 ώρες σε θερμοκρασία 20 βαθμούς υπό το μηδέν, προκειμένου να εκφράσει την μεγάλη επιθυμία να γυρίσει σελίδα μετά από σχεδόν έναν αιώνα τρέλας και καταπίεσης.
Το λείψανο του Αγίου Νικολάου που έχει παραχωρηθεί από τους Ρωμαιοκαθολικούς του Μπάρι θα μεταφερθεί πλέον στην Αγία Πετρούπολη όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα έως τις 28 Ιουλίου.

Βέβαια το προσκύνημα-ρεκόρ για τους ΜΟσχοβίτες ήταν το 2011, όταν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις πήγαν να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη της Παναγίας που μεταφέρθηκε από τη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος.

https://www.youtube.com/watch?v=hxVYNMeNQsI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ