Κοινωνία

Το «πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού»

Ό​​ποτε ακούμε για το «πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού», το μυαλό μας συνήθως πάει στους δισεκατομμυριούχους σαν τον Μπιλ Γκέιτς, τον Γουόρεν Μπάφετ και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon.

Λογικό, διότι οι περιουσίες των 50, 60 και 80 δισ. δολαρίων θαμπώνουν, και ουδείς σκέφτεται ότι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι 70 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι λίστες των πιο πλούσιων (παρά τα αμύθητα πλούτη που απεικονίζουν) έχουν εκατό ή διακόσια άτομα.

Συνεπώς, δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε ότι κάποιος εργαζόμενος της Δύσης (ή Ελληνας συνταξιούχος), που βγάζει περί τα 2.000 ευρώ τον μήνα, δεν ανήκει στο 99% των φτωχών του πλανήτη. Κι όμως! Μια διαδικτυακή εταιρεία της Βρετανίας έφτιαξε ένα χρήσιμο εργαλείο, με το οποίο καθένας μπορεί να δει σε ποια βαθμίδα πλούτου βρίσκεται παγκοσμίως. Στη διεύθυνση www.globalrichlist.com βάζει κάποιος το ετήσιο εισόδημά του (ή το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, αποτιμημένων σε νόμισμα της περιοχής) και βλέπει ακριβώς σε ποιο εκατοστημόριο ανήκει, με όρους αγοραστικής δύναμης. Ετσι, ένας Ελληνας με εισόδημα 23.500 ευρώ ετήσιο εισόδημα εντάσσεται στο 1% των τυχερών του κόσμου. Η εφαρμογή δίνει και συγκριτικά παραδείγματα για να καταλάβουμε το χάσμα του πλούτου μεταξύ των ολιγάριθμων της Δύσης και των πολλών φτωχών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης