Πατριαρχεία

Τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της ρωσικής Εκκλησίας

Σε τακτική της συνεδρίαση στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Διοικούσης Συνόδου στην Αγία Πετρούπολη συνήλθε στις 29 Ιουλίου 2017 η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Στο διάλειμμα μετά την πρώτη συνεδρίαση ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας και οι Συνοδικοί Αρχιερείς ανέπεμψαν ευχές υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μπέλογκοροντ, ο οποίος εκοιμήθη στις 17 Ιουνίου 2017.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασεως ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε υψηλές τιμητικές διακρίσεις σε Ιεράρχες.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Σχέσεων της Εκκλησίας με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ κ. Β. Λεγκοΐντα ενημέρωσε το κοινό για τις ειλημμένες συνοδικές αποφάσεις.

Στην εναρκτήρια του ομιλία ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην 90η επέτειο από της υπογραφής της Διακηρύξεως από τον Μητροπολίτη Σέργιο Στραγκορόντσκυ στις 29 Ιουλίου 1927, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας.

Στα πλαίσια της συνεδριάσεως οι Συνοδικοί Αρχιερείς πληροφορήθηκαν από τον Πατριάρχη Κύριλλο για τη μεταφορά των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στη Ρωσία, εγχείρημα, το οποίο κατέστη εφικτό χάριν στη συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου και του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου κατά τη συνάντησή τους στις 12 Φεβρουαρίου 2016 στην Αβάνα.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Λεγκοΐντα σε όλο το διάστημα της παραμονής των τιμίων λειψάνων στη Ρωσία το έχουν ασπασθεί περισσότερα από 2.5 εκ. πιστοί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και αλλού».

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις ποιμαντικές του επισκέψεις σε επαρχίες στη Ρωσία καθώς και για τη μετάβαση στη Δημοκρατία της Κιργιζίας.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Λεγκοΐντα η Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίαση του μελέτησε και ενέκρινε τη διαδικασία αναγνωρίσεως από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας των θύραθεν ακαδημαϊκών τίτλων Διδάκτορα Θεολογίας καθώς και τα κανονιστικά κείμενα, τα οποία αφορούν στην κατάρτιση των Δευθυντών των εκκλησιαστικών χορωδιών.

«Η Ιερά Σύνοδος έπαυσε τον Επίσκοπο Μπογκορόντσκ Αντώνιο από τη θέση του Υπεύθυνου των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία αφού τον ευχαρίστησε για το έργο του στη θέση αυτή. Επίσης η Σύνοδος αποφάσισε τη μετονομασία του ΕπισκόπουΜπογκορόντσκ Αντωνίου σε Επίσκοπο Ζβενίγκοροντ», ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος Σχέσεων Εκκλησίας με τν Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

«Ο Υπεύθυνος των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιταλία με τίτλο «Μπογκορόντσκ» ορίσθηκε ο Επίσκοπος Σκόπιν και Σατκα Ματθαίος», πρόσθεσε.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος απεφάσησε την απόσπαση από τη Μητρόπολη Ούφας ορισμένων περιοχών, οι οποίες θα συγκροτήσουν μια νέα επαρχία Μπιρσκ με την ενσωμάτωση της τελευταίας στην Ιερά Μητρόπολη Ούφας.

Επίσης ο κ. Λεγκοΐντα πληροφόρησε την έγκριση για τη χρήση από τη Ρωσική Εκκλησία ορισμένων ασματικών ακολουθιών, απολυτίκων και κοντακίων, μεταξύ των οποίων και το απολυτίκο, το κοντάκιο και το μεγαλυνάριο των Αγίων Πατέρων της Πανρωσικής Κληρικολαϊκής Τοπικής Συνόδου 1917-1918.

Ακόμη για να συμμετάσχουν στην χειμερινή περίοδο συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου εκ περιτροπής (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) 2017-2018 προσεκλήθησαν Αρχιερείς της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές