Διατροφή

Τα σημαντικά οφέλη του μύρτιλου για τον εγκέφαλο

Το μύρτιλο είναι ένα γευστικό μούρο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύει από πληθώρα ασθενειών της τρίτης ηλικίας.

Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί υπερτροφή, αφού συνδυάζει την υψηλή διατροφική αξία (βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο) με μικρή μόνο ποσότητα θερμίδων (57 ανά 100 γραμμάρια).

Το μύρτιλο έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο διατροφικό προσκήνιο κυρίως για τα οφέλη που έχει για τον εγκέφαλο. Δείτε τα τρία κυριότερα από αυτά και σίγουρα θα πειστείτε να το βάλετε στη ζωή σας!

1. Μικρότερος κίνδυνος άνοιας

Η γνωστική μας λειτουργία παρουσιάζει σταδιακή εξασθένηση όσο μεγαλώνουμε, είναι όμως δυνατό να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα, όπως το μύρτιλο. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη υπέδειξε ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι (ηλικίας 65-77 ετών) που κατανάλωναν 30 ml συμπυκνωμένο χυμό μύρτιλου (ποσότητα που αντιστοιχούσε σε μερίδα 230 γρ. του φρούτου) παρουσίασαν σημαντική τόνωση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας, καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου τους και βελτίωση της μνήμης τους, παράμετροι που συναινούν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις αποδίδονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα φλαβονοειδή του ζουμερού φρούτου.

2. Προλαμβάνει την αποδυνάμωση της μνήμης

Το μύρτιλο, όπως και άλλα μούρα, βοηθά τον εγκέφαλο να παραμείνει υγιής χάρη σε ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Μελέτη του 2012 υπέδειξε ότι τα μούρα βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων, προλαμβάνοντας έτσι επικίνδυνες φλεγμονές που πλήττουν τα κέντρα της μνήμης. Επίσης, μελέτη του 2002 σε πειραματόζωα έδειξε ότι το μύρτιλο προωθεί τον ρυθμό αναγέννησης των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

3. Ενισχύει τη συγκέντρωση

Μια χούφτα μύρτιλα είναι το ιδανικό σνακ για να πάρετε δυνάμεις όταν σας καταβάλλει η κούραση. Μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ υπέδειξε ότι ένα smoothie με μύρτιλο το πρωί βοηθά να διατηρηθεί η συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα έως και πέντε ώρες αργότερα. Η επίδραση αυτή οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του μούρου, καθώς προωθούν την αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου.

(onmed)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ