Κόσμος

Σύνοδος G20: Σήμερα το πρώτο τετ-α-τετ Πούτιν - Τραμπ

Στο Αμβούργο χτυπάει από σήμερα η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας με τη Σύνοδο Κορυφής της G20 να ανοίγει την αυλαία της, τους Πούτιν και Τραμπ να συναντώνται για πρώτη φορά, την οικοδέσποινα Μέρκελ να καλωσορίζει τους δύσκολους ηγέτες και την γερμανική πόλη να θυμίζει κόλαση.

Πάνω από 12 χιλιάδες ακροαριστεροί διαδηλωτές απ' όλο τον κόσμο έδειξαν χτες το βίαιο πρόσωπό τους τραυματίζοντας πάνω από 111 αστυνομικούς και τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κόλαση στο Αμβούργο», έχοντας εμπνευστεί από το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης "Wellcome to Hell (Καλώς ήρθατε στην κόλαση).

Οι γερμανικές αρχές χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και αντλίες για να «δαμάσουν» τους εξαγριωμένους διαδηλωτές προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις. Πάνω από 25 αριστεροί διαδηλωτές συνελήφθησαν, 15 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Σε λίγες ώρες, εκατοντάδες διαδηλωτές θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση «Block G20 - Χρωματίστε την κόκκινη ζώνη».

Η οικοδέσποινα Μέρκελ επιστρατεύει την διπλωματική της μαεστρία για να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο: Να συντονίσει τους απαιτητικούς αλλά και δύσκολους καλεσμένους της, όπως είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν.


Τετ α τετ για πρώτη φορά Πούτιν-Τραμπ

Στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ θα βρεθεί η σημερινή συνάντηση Πούτιν-Τραμπ. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν το απόγευμα για πρώτη φορά με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες τους θα διαρκέσουν μία ώρα ενώ ο ρωσικός Τύπος υπογραμμίζει ότι δεν θα ξεπεράσουν τη μισή ώρα. Τα θέματα στην ατζέντα είναι μεταξύ άλλων, η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Και όλα αυτά την περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της, στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση των δύο ηγετών είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε χθες από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.

Οι επικοινωνιολόγοι σηκώνουν τα... μανίκια για να αποκωδικοποιήσουν κάθε κάθε έκφραση του προσώπου και χειρονομία των δύο όπως βεβαίως και το τι θα πουν. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον Πούτιν και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Ο Τραμπ πάντως ανυπομονεί να συναντηθεί με τους ηγέτες της G20 στο Αμβούργο, όπως έγραψε στο Twitter: «Ανυπομονώ για όλες τις σημερινές συναντήσεις με τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησής μου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε πολλά να πούμε».
Σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20 διέρρευσε στο Ρόιτερς

Στο μεταξύ, το πρακτορείο "Ρόιτερς" αναφέρει ότι έχει στα "χέρια" του το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της G20 και, όπως επισημαίνει, φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμβιβαστική φόρμουλα αναφορικά με τη διαμάχη για το κλίμα. Στο κείμενο, με ημερομηνία 3 Ιουλίου, γίνεται από τη μία πλευρά αναφορά στο χάσμα με τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη Συμφωνία των Παρισίων για την Προστασία του Κλίματος και από την άλλη πλευρά εκφράζεται η δέσμευση και των 20 ηγετών σε κοινές προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε από την πλευρά του: «Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη τονίσει ότι δεν αναμένει από τον Τραμπ αλλαγή στάσης στο Αμβούργο».

Η απόφαση για το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...