Κοινωνία

Ρίτσαρντ Φάινμαν: Η εμπλοκή του στην κατασκευή της ατομικής βόμβας τον έβαλε στο στόχαστρο του FBI

Ο Φάινμαν ήταν ένας από αυτούς τους θεωρητικούς φυσικούς που άλλαξαν τον κόσμο στον 20ό αιώνα, κάτι που του αναγνώρισαν οι πάντες, γι’ αυτό και τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής.

Ο πιονέρος της κβαντικής μηχανικής και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης στον καιρό του ήταν όμως κάποτε φοιτητής. Φοιτητής-διάνοια φυσικά, γι’ αυτό και του ζήτησαν πριν καν ολοκληρώσει τη μνημειώδη διδακτορική του διατριβή να συμμετάσχει στο πολεμικό «Σχέδιο Μανχάταν», την απόπειρα κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας δηλαδή.

Ο φοιτητής δούλεψε δίπλα σε εξίσου μεγάλους και καθιερωμένους επιστήμονες εκεί στα υπόγεια του Λος Άλαμος, ονόματα όπως ο «δρ ατομική βόμβα» Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και ο «πατέρας της υδρογονοβόμβας» Έντουαρντ Τέλερ δηλαδή, αν και σε κάποιους δεν θα έλεγε τίποτα όλο αυτό, έχοντάς τον ισοβίως στο στόχαστρο!

Πράγματι, τα αρχεία του FBI για τον Φάινμαν που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα καλύπτουν περισσότερο από τα 2/3 της μνημειώδους καριέρας του. Οι συμπατριώτες του τον είχαν στο στόχαστρο για κάτι μικροπράγματα, το γεγονός δηλαδή ότι είχε πάει στην ΕΣΣΔ για να μιλήσει σε ένα σοβιετικό συνέδριο επιστήμης δηλαδή αλλά και το χόμπι που είχε παλιότερα στο Λος Άλαμος να σπάει τους κωδικούς των χρηματοκιβωτίων!

Με αυτά και με εκείνα, το FBI τον είχε χαρακτηρίσει από κομμουνιστή μέχρι και «μαέστρο της εξαπάτησης και εχθρό της Αμερικής»! Η παρακολούθηση του Φάινμαν σταματά ωστόσο μαγικά το 1958, κι αυτό γιατί είπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Έπειτα από χρόνια υποκλοπών και παρενοχλήσεων, ο επιστήμονας κουράστηκε με τα καμώματα του FBI και ορθώνοντας το ανάστημά του υπενθύμισε στους ομοσπονδιακούς πως «έφτιαξα την ατομική βόμβα»! Δεν ξέρουμε αν το ορθωμένο ανάστημα του Φάινμαν ήταν αυτό που τον απάλλαξε τελικά από το στενό μαρκάρισμα, ξέρουμε πάντως πως ο ίδιος ο Χούβερ έστειλε ένα φιρμάνι στους άντρες του να τον αφήσουν ήσυχο.

Να μην τον ξαναενοχλήσουν δηλαδή χωρίς καλό λόγο. Κι όχι, καλοί δεν ήταν οι λόγοι που έστηνε ο ίδιος ο Φάινμαν στους πράκτορες του FBI, καθώς αρεσκόταν να τους κάνει να νομίζουν πως κάτι έτρεχε με δαύτον για ένα καλό μέρος του Ψυχρού Πολέμου. Μόνο που τελικά τα πρακτοριλίκια θα αποδεικνύονταν πολύ ενοχλητικά και εξόχως επίμονα για τον επιστήμονα…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...