Κόσμος

Πρέσβης ΗΠΑ: "Ανησυχώ για στρατιωτικό ατύχημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας - Πιο σημαντική από ποτέ η βάση της Σούδας"

Εφ' όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, την οικονομική κρίση, τις προοπτικές για εμβάθυνση της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι δουλειά του είναι να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τους Ελληνες, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ.

Στο πλαίσιο δήλωσε ικανοποιημένος που είναι πρέσβης στην Αθήνα σε μια στιγμή κατά την οποία όλες οι σημαντικές πολιτικές φωνές της χώρας τάσσονται υπέρ μιας ισχυρής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ειδική για τη βάση της Σούδας, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και, ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οπως επισήμανε είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου «έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι ως διπλωμάτης πάντοτε ανησυχεί για στρατιωτικά ατυχήματα, ειδικά όταν υπάρχει το επίπεδο της συχνής επαφής, όπως συμβαίνει μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να δει τις στρατιωτικές τους ασκήσεις να εξελίσσονται σε κάτι πιο σοβαρό.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, επισήμανε ότι δημιουργείται μια διαφορετική Ελλάδα από αυτήν που ήταν ακόμα και πριν από ένα χρόνο και προτρέπει τους επενδυτές να το εκμεταλλευθούν.

Όπως τόνισε, έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος ενώ δεσμεύθηκε πως οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε αυτή να διατηρηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Αμερική βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει τον πειρασμό του Grexit, κάτι που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση και από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...