Κόσμος

Πούτιν και Τραμπ θέλουν να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο χθες Σάββατο για νέο ξεκίνημα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις μετά την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, αν και η φερόμενη παρέμβαση του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις.

«Ο Τραμπ που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι διαφορετικός από τον πραγματικό Τραμπ. Αντιλαμβάνεται με εντελώς επαρκή τρόπο τον συνομιλητή του, απαντά γρήγορα στις ερωτήσεις», δήλωσε ο Πούτιν μία ημέρα μετά την πρώτη τους τετ-α-τετ επαφή στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Γερμανία.

Οι δύο ηγέτες άφησαν στην άκρη τις διμερείς τους διαφωνίες και εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν μπροστά, όπως δήλωσαν οι αντιπροσωπείες τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε προσωπική επαφή» και «δημιουργήθηκαν οι βάσεις» για μια αμερικανορωσική συμφωνία, εκτίμησε ο Πούτιν.

«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον μερικώς το επίπεδο της συνεργασίας που χρειαζόμαστε», διαβεβαίωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ποτέ καλή σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκάτοχο του Τραμπ και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ τον Ιανουάριο οι ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα διαλύθηκαν εξαιτίας της υποψίας για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

Για το θέμα αυτό ο Τραμπ «έθεσε πολλές ερωτήσεις», σύμφωνα με τον Πούτιν.

«Του έδωσα διευκρινίσεις. Μου φάνηκε ότι ικανοποιήθηκε από αυτές τις απαντήσεις» και ότι «τις δέχθηκε», σχολίασε, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα είχε πει την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Τραμπ «ήθελε να τον κοιτάξει στα μάτια» και να του πει «γνωρίζουμε ότι αναμειχθήκατε στις εκλογές μας (…) σταματήστε», δήλωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έκανε ακριβώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα κάνει, το αρνήθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Χέιλι, η ρωσική εκδοχή είναι ότι «η Ρωσία προσπαθεί να περισώσει την αξιοπρέπειά της. Και δεν μπορεί».

Επιλέγοντας να μην επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα αυτό, ο Πούτιν επικεντρώθηκε «στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνεργασίας» με τον Τραμπ, δηλαδή την τελευταία ρωσοαμερικανική συμφωνία για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία τίθεται σήμερα σε εφαρμογή.

«Μου φαίνεται ότι η θέση των ΗΠΑ (για τη Συρία) έχει γίνει πιο ρεαλιστική», σχολίασε.

«Υπάρχει κοινή κατανόηση για το γεγονός ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο μεταξύ ο ρωσικός Τύπος δεν δίστασε να συγκρίνει τη χειραψία Τραμπ- Πούτιν στο Αμβούργο με αυτή των Ρώσων και των Αμερικανών στρατιωτών που συναντήθηκαν στο Τοργκάου το 1945 κατά την προέλασή τους ενάντια στους ναζί.

«Συνάντηση στον Έλβα», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovskii Komsomolets. «Όλος ο κόσμος περίμενε αυτή τη χειραψία», σχολίασε η Komsomolskaia Pravda.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...