Κόσμος

Ο Μακρόν ανακοινώνει ανακωχή υπό όρους στη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής των δυνάμεων που δρουν στην ανατολική Λιβύη, ο Χαλίφα Χάφταρ, δεσμεύθηκαν σήμερα να κηρύξουν ανακωχή υπό όρους και να προχωρήσουν στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε όλη την επικράτεια της διχασμένης χώρας σε μια κοινή τους διακήρυξη έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν νωρίτερα λίγο έξω από το Παρίσι υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεσμευόμαστε σε μια κατάπαυση του πυρός και να απόσχουμε από κάθε χρήση ένοπλης βίας για κάθε σκοπό που δεν συνιστά αυστηρά καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες.

«Σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τον σκοπό της ειρήνης», έκρινε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα αφού ο Σάρατζ και ο Χάφταρ αντάλλαξαν μια χειραψία χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες και στις μηχανές των φωτογράφων. «Η Μεσόγειος χρειάζεται αυτή την ειρήνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, στις οποίες συμμετείχε επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε, να διεξαχθούν εκλογές σε όλη τη χώρα «την άνοιξη», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση των δύο αντιπάλων έπειτα από εκείνη στο Αμπού Ντάμπι, όταν πάντως δεν είχαν υπάρξει αξιόλογα αποτελέσματα.

Η γαλλική πρωτοβουλία προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Ιταλία — η Ρώμη είχε ως τώρα κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες να έλθει η ειρήνη στην πρώην αποικία της στη βόρεια Αφρική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο τόνισε πως η Ρώμη υποστηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Stampa, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη Λιβύη, πάρα πολλοί μεσολαβητές, πάρα πολλές πρωτοβουλίες (...) πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη (του ειδικού επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν) Σαλάμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ