Αρχείο

Οι μάσκες έπεσαν: Η Βρετανία στέλνει αεροπλανοφόρο στη Νότια Σινική Θάλασσα - ΗΠΑ: Είμαστε έτοιμοι να πλήξουμε με πυρηνικά την Κίνα αν χρειαστεί


 O Aμερικανός Ναύαρχος Scoot Swift, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης με θέμα την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε σε αυστραλιανό Πανεπιστήμιο, έκανε λόγο για ετοιμότητα πυρηνικού πλήγματος, εφόσον λάβει τέτοια διαταγή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης κοινής Άσκησης των ΗΠΑ και της Αυστραλίας που την παρακολούθησαν κινεζικά πλοία συλλογής πληροφοριών.

Όταν λοιπόν ο Swift ρωτήθηκε αν θα διέταζε πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Κίνας σε περίπτωση που δεχόταν τέτοια εντολή από τον Ν. Τραμπ, η απάντησή του χωρίς περιστροφές ήταν «ναι», επιβεβαιώνοντας την πλήρη ετοιμότητα των αμερικανικών ΕΔ και την υπακοή κάθε στρατιώτη προς τον ανώτατο Αρχηγό.

Την είδηση μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το ASSOCIATED PRESS, ενώ λίγο αργότερα φαίνεται πως διευκρινίστηκε από εκπρόσωπο Τύπου του Στόλου ότι ο Swift αναφερόταν υποθετικά στο θέμα και στο πλαίσιο της Αρχής του πολιτικού ελέγχου του Στρατού.

Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό και το αυστραλιανό ναυτικό μόλις ολοκλήρωσαν ναυτικές ασκήσεις ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας, οι οποίες εποπτεύονταν από ένα κινέζικο πλοίο συλλογής πληροφοριών. Υπενθυμίζεται πως στην ανωτέρω άσκηση, με την ονομασία TALISMAN SABER, έλαβαν μέρος 36 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan (CVN 76), 220 αεροσκάφη και 33.000 στρατιωτικό προσωπικό.Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί λόγω της στρατικοποίησης, από το Πεκίνο, διαφόρων διαφιλονικούμενων νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Βέβαια στο υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε εντολή πυρηνικής επίθεσης, δεν είναι σίγουρο ότι ο ναύαρχος Swift θα έπαιζε κάποιον ρόλο. Τα αμερικανικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio, εξοπλισμένα το καθένα με 24 πυραύλους Trident II D5, εμβέλειας 7.000 μιλίων, παίρνουν εντολές από τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ, με έδρα στη Νεμπράσκα. Ο Στόλος του Ειρηνικού είναι σταθμευμένος στο Περλ Χάρμπορ. Αν λοιπόν δινόταν εντολή εκτόξευσης Trident αυτή θα μεταδιδόταν μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής πολύ χαμηλής συχνότητας.

Ωστόσο οι πιλότοι των βομβαρδιστικών Β52, που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, εκπαιδεύονται στην Αυστραλία. Σ' αυτή την περίπτωση ο Ναύαρχος Swift θα μπορούσε να έχει τον τελευταίο λόγο για χτύπημα ενάντια στην Κίνα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σε μια κίνηση που αναμένεται να εκληφθεί ως ευθεία πρόκληση από το Πεκίνο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει αρχικώς το νεότευκτο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth στη Νότια Σινική Θάλασσα για να υπογραμμίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοϊας σε διαφιλονικούμενα ύδατα.

Τα σχόλια του Μπόρις Τζόνσον είχαν ως αποδέκτη την Κίνα, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Δύση με τη δημιουργία τεχνητών νησιών και τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ.

«Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε με τα δύο νέα κολοσσιαία αεροπλανοφόρα, που ναυπηγήσαμε, είναι να τα στείλουμε σε αυτή την περιοχή για να διατρανώσουμε την προσήλωσή μας σ’ ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σ’ αυτές τις υδάτινες οδούς που είναι απολύτως ζωτικές για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών από το Σίδνεϊ.

Από τη Νότια Σινική Θάλασσα διέρχονται πλοία που μεταφέρουν ετησίως εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα ενός μεγάλου μέρους της θαλάσσιας αυτής περιοχής επικαλούμενη αρχαία δικαιώματα, που αναφέρονται σε ναυτικά βιβλία ηλικίας 600 ετών.

Αψηφώντας τις αξιώσεις τεσσάρων γειτονικών χωρών η Κίνα διεκδικεί την κυριότητα νησιών που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, ενώ εποίκισε και στρατιωτικοποίησε αρκετές ατόλες και νησιά στρατηγικής σημασίας κατασκευάζοντας αεροδρόμια και λιμάνια και μεταφέροντας οπλικά συστήματα.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πέρυσι ότι οι ιστορικές διεκδικήσεις της Κίνας δεν έχουν νομική βάση, ετυμηγορία που απέρριψε οργισμένα το Πεκίνο.

Η αποστολή από τη Βρετανία των ακριβότερων πλοίων του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή, όπως έκαναν πριν από λίγο διάστημα οι ΗΠΑ, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα.

Το μήκους 280 μέτρων και με εκτόπισμα 65.000 τόνων αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth είναι το μεγαλύτερο πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ για το βρετανικό πολεμικό ναυτικό. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί τις παρθενικές του δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σκωτίας και αναμένεται να ενταχθεί ενεργά στο δυναμικό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού περί τα τέλη του έτους.

Το αδελφό του σκάφος, HMS Prince of Wales, έχει ολοκληρωθεί ναυπηγικά και είναι στο στάδιο του εξοπλισμού στο Ρόσαϊθ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...