Κόσμος

Μακρόν: Υπεραμύνεται του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2018 και ανακοινώνει τον διάδοχο του Βιλιέ

«O αμυντικός προϋπολογισμός του 2018 θα μπορέσει να προστατεύσει τη χώρα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα στη Γαλλία μετά την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει ύστερα από την παραίτηση του γενικού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων,Πιερ ντε Βιλιέ.

«Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ θα είναι ο διάδοχός του», ένας ήρωας με περγαμηνές στο γαλλικό στράτευμα», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.

Ο 55χρονος Λεκουάντρ, με πλούσια εμπειρία στο σώμα των πεζοναυτών,είχε διοριστεί επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Παρέμεινε στη θέση του επί πρωθυπουργίας Μπερνάρ Καζνέβ και εν συνεχεία του Εντουάρ Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέ, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή του για τη σταδιακή αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό έως και 2% του ΑΕΠ το 2025.

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 34,2 δις το 2018, έναντι 32,7 δισεκατομμυρίων το τρέχον έτος.

Με την καρατόμηση του Γάλλου στρατηγού από τον Εμανουέλ Μακρόν μπαίνει τέλος στην κόντρα που είχαν την τελευταία εβδομάδα οι δύο άνδρες, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Liberation".
Η γαλλική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μακρόν για "αυταρχισμό" την ώρα που ο ίδιος αισθάνεται ανακουφισμένος που "ξεφορτώθηκε" τον Γάλλο στρατηγό μετά την έντονη διαφωνία τους τις τελευταίες ημέρες για τις περικοπές στον αμυντικό προυπολογισμό της Γαλλίας.

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μία άνευ προηγουμένου κίνηση υποστηρίζοντας πως, κάτι τέτοιο, είχε να συμβεί στη Γαλλία τα τελευταία 59 χρόνια ενώ ο πολιτικός κόσμος στη Γαλλία κατηγορεί ανοιχτά τον Μακρόν για αυταρχισμό.

«Το να ταπεινώνεις έναν άνθρωπο όπως τον στρατηγό ντε Βιλιέ μπροστά στο στράτευμά του δεν είναι αντάξιο ενός αρχηγού του γαλλικού στρατού", επισημαίνει η Μαρίν Λεπέν:

"Η παραίτησή του στρατηγού Βιλιέ απεικονίζει τα σοβαρότατα ολισθήματα του Μακρόν τόσο στη στάση του και την πολιτική του",προσθέτει η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς. "Είναι πολύ άσχημα τα νέα για το γαλλικό στράτευμα που χάνει έναν άνθρωπο ανεκτίμητης αξίας",τονίζει.
"Για απερίσκεπτο λάθος", κάνει λόγο ο Ερίκ Τσιοτί,πρωτοκλασάτο στέλεχος της γαλλικής Δεξιάς (των Ρεπουμπλικάνων).

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ερβέ Μορέν διερωτάται στο Twitter αν η αποχώρηση του στρατηγού ντε Βιλιέ οφείλεται σε "νεανική αδιακρισία του Γάλλου προέδρου"".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ