Κόσμος

Λονδίνο: Η πύρινη κόλαση του Πύργου Γκρένφελ σε 60 λεπτά (βίντεο)


Η ηρωική προσπάθεια εξήντα ωρών των πυροσβεστών του Λονδίνου για να διασώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν από την πύρινη κόλαση στον Πύργο Γκρένφελ, σε μια αφήγηση εξήντα λεπτών.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14 Ιουνίου προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων στον επονομαζόμενο «Πύργο της Κολάσεως» μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη, σε ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου ITV για την ηρωική προσπάθεια των Βρετανών πυροσβεστών.

Το συγκλονιστικό αφιέρωμα, διάρκειας μίας ώρας, του ITV,  δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους ανθρώπους που είχαν αποφασίσει να θυσιάσουν τη ζωή τους για να διασώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τους πυροσβέστες. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά δείχνοντας τους αξιωματικούς της «London Fire Brigade» να μιλούν για την καθημερινότητά τους. Δηλαδή την απόφασή τους να θυσιάσουν και τη ζωή τους για να εκπληρώσουν τον όρκο τους στους πολίτες που τους χρειάζονται.

Οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον  Πύργο Γκρένφελ, δεν θέλησαν να περιγράψουν τις  ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Αντίθετα, επανέλαβαν ότι έκαναν απλώς το καθήκον τους. Ο κ. Έντρικ Κένεντι Μακ Φρόυ, ο οποίος βρέθηκε στον Πύργο της Κολάσεως προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους πολίτες μπορούσε, μιλώντας στο αφιέρωμα του βρετανικού δικτύου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο για έναν πυροσβέστη από το να βοηθά κάποιον που τον χρειάζεται».

«Ακούγαμε εκρήξεις. Βλέπαμε υλικά να πέφτουν. Φυσικά όλη αυτή η εικόνα προκαλούσε φόβο σε κάθε έναν από εμάς. Αλλά ξέραμε, ότι έπρεπε να βοηθήσουμε όσους κινδύνευαν» δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες που βρέθηκε από του πρώτους στον Πύργο της Κολάσεως. «Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Ο μόνος τρόπος, η μόνη λέξη την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω τις εικόνες που είδα είναι "φρίκη"».

Η κυρία Ντάνι Κότον, μια από τις ελάχιστες αξιωματικούς η οποία έχει λάβει ειδική διάκριση από την Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, μιλώντας στο αφιέρωμα του ITV αναφέρθηκε στους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν «ως σύγχρονοι ήρωες».

Η κυρία Κότον, ως μια ανώτερη αξιωματικός η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πύρινη κόλαση στον Πύργο Γκρένφελ, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ITV αναφέρθηκε στις ηρωικές πράξεις των συναδέλφων της, τονίζοντας πως δεν μπορεί προς το παρόν να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, καθώς, ως ανώτερη αξιωματικός, δεσμεύεται από την υπηρεσία της. «Την έρευνα την έχει αναλάβει η  αστυνομία του Λονδίνου. Δεν μπορώ να πω πολλά μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση. Ωστόσο αυτό το ντοκιμαντέρ μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την γενναιότητα των πυροσβεστών και να δείξουμε στους πολίτες το πόσο σκληρά εργαστήκαμε για την προστασία τους».

Από την πλευρά του ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Ρίτσαρντ Γουέλς, περιγράφοντας τις εφιαλτικές σκηνές που αντίκρισε, ήταν ξεκάθαρος. «Αν θα κατέρρεε το κτίριο, κάθε πυροσβέστης, που ήταν μέσα σε αυτό ήταν πρόθυμος να χάσει τη ζωή του για να προσπαθήσει να σώσει τους άλλους. Κάθε ένας πυροσβέστης».

Ο διοικητής Γουέλς ήταν ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς που έφτασαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας

«Οι πρώτες πληροφορίες που λάβαμε για περίπτωση πυρκαγιάς ήταν μετά τα μεσάνυχτα. Το ρολόι έδειχνε 01. 18. Αρχικά είχαμε έξι πυροσβεστικά. Στη συνέχεια, ζητήσαμε οκτώ, στη συνέχεια δέκα και μετά 15, 20 και 25.  Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Η φωτιά άλλαζε πορεία, κινούνταν γρήγορα. Ακούγαμε ανθρώπους να καλούν σε βοήθεια. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν σήμα για βοήθεια. Ήταν τρομερό».

Βλέπαμε ανθρώπους να προσπαθούν να κατέβουν από τη σκάλα. Βλέπαμε τους πυροσβέστες μας να ανεβαίνουν τις σκάλες που γέμιζαν καπνό. «Προτεραιότητά μας ήταν να φτάσουμε στα διαμερίσματα που ξέραμε ότι υπήρχαν μέσα άνθρωποι. Κάποια στιγμή αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι το κτήριο μπορεί να καταρρεύσει. Φυσικά δεν είχαμε καμία πρόθεση να φύγουμε από εκεί, έως ότου διασώσουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Και αν το κτήριο κατέρρεε, τότε θα οι πυροσβέστες ήταν έτοιμοι να πεθάνουμε προσπαθώντας να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες», υπογράμμισε ο Βρετανός αξιωματικός της πυροσβεστικής.
https://twitter.com/ITV/status/890642748788834304

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές