Οικονομία

Λαγκάρντ: «Δεν αποκλείω μια νέα χρηματοοικονομική κρίση όσο ζω»

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή της Τζάνετ Γέλεν, έρχεται να διατυπώσει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, όπως λέει, δεν αποκλείει, όσο ζει, να γίνει μάρτυρας μιας νέας οικονομικής κρίσης. Με τη δήλωσή της αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Λαγκάρντ υπονοεί στην ουσία ότι η εκτίμηση της Γέλεν δεκαπέντε ημέρες πριν πως αποκλείεται να ξεσπάσει μια νέα κρίση όσο βρίσκεται εν ζωή, είναι πρόωρη.

«Ίσως ξεσπάσει, μια μέρα, άλλη μια κρίση» ανέφερε η Λαγκάρντ στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου του ΔΝΤ και της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας στο Ντουμπρόβνικ.

«Σκοπεύω να ζήσω πολύ ακόμη και ελπίζω και εκείνη (η Γέλεν) να κάνει το ίδιο, οπότε δεν θα στοιχημάτιζα σίγουρα υπέρ αυτού (ότι δεν θα υπάρξει νέα κρίση), γιατί η ζωή κάνει κύκλους. Το είδαμε αυτό τη δεκαετία που πέρασε και δεν θα απέκλειε κάτι τέτοιο», ανέφερε η Λαγκάρντ.

Η ίδια, ωστόσο, επισήμανε το απρόβλεπτο των οικονομικών κρίσεων, τονίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών και όσοι χαράσσουν πολιτική θα πρέπει να δρουν με προσοχή, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τέτοια ενδεχόμενα.

«Μένει να δούμε από πού θα έρθει, τι μορφή θα πάρει, πόσο διεθνής και πόσο εκτεταμένης βάσης θα είναι. Τυπικά, μια κρίση ποτέ δεν έρχεται από εκεί που την περιμένεις», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Το καθήκον μας και κυρίως το μήνυμα που δίνουμε στους ΥΠΟΙΚ και τους χαράσσοντες πολιτική, είναι "να είστε έτοιμοι". Βεβαιωθείτε ότι ο χρηματοοικονομικός σας τομέας βρίσκεται υπό καλή επίβλεψη, ότι είναι καλά κανονιστικά ρυθμισμένος, ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και προνοείστε ώστε η χώρας σας να έχει αρκετά "μαξιλάρια" αντίστασης σε μια πιθανή κρίση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ