Οικονομία

Και «λίγα ακόμα» δημοσιονομικά μέτρα μετά το καλοκαίρι προανήγγειλε ο Κοστέλο (βίντεο)

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προειδοποιεί για νέα μέτρα αν και όπως λέει αυτά θα είναι πολύ λίγα. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» ο κ. Κοστέλο  ξεκαθαρίζοντας ότι τα «πολύ λίγα» μέτρα θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβληθούν κι άλλοι φόροι ή θα αυξηθούν οι ήδη υπάρχοντες...

«Μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ.

Η επόμενη αξιολόγηση, επικεντρώνεται στον Δημόσιο τομέα όπου θα χρειαστεί να ψηφισθούν νέα μέτρα και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τους δημοσίους υπαλλήλους, οι θεωρούνται το τελευταίο «οχυρό» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και όπως σαφέστατα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα απατηθούν  νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξάρει τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Στόχος του ελληνικού προγράμματος είναι η ολοκλήρωση του τον Αύγουστο του 2018 ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο και επισημαίνει ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κρίνει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Τέλος, ο Ντέκλαν Κοστέλο εξάρει τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, επιτυγχάνοντας την εκταμίευση της δόσης: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν εκπληκτικές προσπάθειες για να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τα 140 προαπαιτούμενα που απαιτούνταν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό επέτρεψε στο Eurogroup, τον προηγούμενο μήνα να λάβει την απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της αβεβαιότητας η οποία επηρέασε την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες».

https://youtu.be/YhxPrEreaeE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ