Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ - Είχε καταδικαστεί για διαφθορά

Επειτα από ένα χρόνο και τέσσερις μήνες στη φυλακή, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 71χρονος, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2006 ως το 2009, κρατούνταν από τον Φεβρουάριο του 2016 και είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που εξέτισε ποινή φυλάκισης. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε 27 μήνες φυλάκιση, όμως η ποινή του μειώθηκε. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι δεν θα ασκήσει έφεση για τη μείωση.

Ο Ολμέρτ βγήκε από μια πίσω πόρτα της φυλακής Μαασιγιάχου στη Ράμλα, κοντά στο Τελ Αβίβ, και φαινόταν καταβεβλημένος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Μπήκε γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο που αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για δωροληψία για ένα τεράστιο έργο ανέγερσης οικημάτων στην Ιερουσαλήμ όταν ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1993 ως το 2003, σε οκτώ μήνες για διαφθορά και απάτη και σε ένα μήνα για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Ολμέρτ είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Σεπτέμβριο του 2008. Ωστόσο συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του ως τον Μάρτιο του 2009, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της θητείας του στην πρωθυπουργία σημειώθηκε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, με τη διασφάλιση μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας και την πρόταση για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ωστόσο δεν συνήφθη συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ